Αν ζούσε σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης σίγουρα θα τον έχριζε διάδοχο του καλού φίλου του, Άλμπερτ Σβάιτσερ, χαρακτηρίζοντας και αυτόν ως «Άγιο Φραγκίσκο του καιρού μας» μέσα από την πολύτιμη ανθρωπιστική του δράση.

Αυτή η εικόνα δεσπόζει στο μυαλό με αφορμή την εκλογή του ως νέου Προέδρου του Διεθνούς Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Γιατροί χωρίς Σύνορα» με έδρα τη Γενεύη. Ο λόγος για τον Τρικαλινό γιατρό, Χρήστο Χρήστου, ο οποίος εκπροσωπεί διεθνώς την Οργάνωση μετά την διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης  του έτους 2019.

«Πρέπει κι εγώ κάποια στιγμή να γυρίσω στους δικούς μου. Είμαι κι εγώ άνθρωπος, όπως εσύ κι έχω ανάγκες», του είπα. Σκούπισε τα δάκρυά του, με κοίταξε στα μάτια και μου απάντησε: «Όχι γιατρέ, δεν είσαι άνθρωπος. Είσαι η προσευχή μου και η ελπίδα μου…», είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που αφηγήθηκε στο παρελθόν ο ίδιος, προσπαθώντας να μεταφέρει παντού το βαθιά ανθρωπιστικό έργο και την πολύτιμη αποστολή, την οποία έχει έρθει να φέρει εις πέρας σε αυτή τη ζωή.Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, αυτό ήθελε να κάνει, όπως διαβάζει κανείς σε παλαιότερες συνεντεύξεις ενός ξεχωριστού ανθρώπου, που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και τον τηρεί με όλη τη δύναμη της καρδιάς του. Όσο αντέχουν οι δυνάμεις του, εκεί όπου τον έχουν πραγματικά ανάγκη και τον βλέπουν σαν τον επίγειο σωτήρα τους.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, ο Δρ Χρήστος Χρήστου συμμετέχει τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια σε αποστολές με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τόσο στην Ελλάδα αλλά κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Εκεί όπου η μάχη να κρατηθείς στη ζωή είναι καθημερινή, με τις ασθένειες να «θερίζουν», και τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου να αποτελούν πολυτέλεια.

 

Έχοντας στο ενεργητικό του επτά χρόνια θητείας -από το 2012- ως πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και ταξιδεύοντας μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου για να προσφέρει ακούραστα την ιατρική φροντίδα του, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού ήρθε ως επιστέγασμα όλων των θυσιών που έχει κάνει προκειμένου να είναι εκεί, δίπλα σε άτομα που έχουν τραυματιστεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, ανθρώπους που υποφέρουν από την έλλειψη νερού, φαγητού, στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του δικαιώματος να ελπίζουν κι αυτοί σε μια καλύτερη ζωή ή πολλές φορές του δικαιώματος απλά και μόνο να ζουν.. 

«Να ζεις για το σήμερα. Αυτό ήταν ένα βασικό μάθημα που μου δίδαξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δέχονται τη βοήθειά μας. Δέχονται ότι υπάρχουν σήμερα και αυτό τους αρκεί. Για το αύριο δεν ξέρουν. Αυτό τους κάνει δυνατούς. Και αυτό δίνει και σε μας δύναμη και αισιοδοξία», είναι κάποια από τα λόγια του, σε δηλώσεις που πηγάζουν από ψυχής και κρύβουν στα «σπλάχνα» τους μεγάλες αλήθειες.

Η θητεία νέου διεθνούς Προέδρου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και απόφοιτου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στη Γενική Χειρουργική και Μεταμόσχευση Οργάνων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την προκάτοχό του, Δρ. Τζοάν Λιού.

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ξαναβρούμε τις ισορροπίες ως ανθρωπιστικό κίνημα με τον υπόλοιπο πλανήτη, όσον αφορά στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να ξαναθυμηθούμε ανθρώπινες αξίες τις οποίες έχουμε ξεχάσει.

»Να θυμηθούμε πως η διάσωση ανθρώπων που όταν πνίγονται στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα και ότι αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε στις εμπόλεμες ζώνες για παράδειγμα, δεν είναι να προστατεύσουμε ή να σταθούμε δίπλα στο πλευρό των τρομοκρατών, αλλά να διαφυλάξουμε πως κάθε ανθρώπινη ζωή θα έχει την ίδια αξία και το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στις ιατρικές υπηρεσίες», τονίζει ο ίδιος αναφερόμενος στον κύριο στόχο από τη νέα του θέση, τον οποίο ο φιλεύσπλαχνος επιστήμονας και πατέρας δύο παιδιών, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο energospolitis.gr.Πόσες γιορτές, γενέθλια, σημαντικές στιγμές της οικογένειάς του δεν ήταν παρών για να τις ζήσει μαζί τους, επειδή την ίδια στιγμή βρισκόταν στη δεύτερη οικογένειά του, σε όλους όσους τον χρειάζονταν για να επιβιώσουν. Ήταν και είναι πάντα δίπλα σε πλάσματα στα οποία δυστυχώς η ζωή έδειξε το πιο σκληρό πρόσωπό της. Παιδιά, μητέρες και άνθρωποι σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, στους οποίους παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να υπολογίζει τον κίνδυνο, την κούραση, τον διαρκή αγώνα με τον θάνατο και το όποιο προσωπικό κόστος.  

Δεν υπάρχει προσωπικό κόστος όταν μιλάμε για προσφορά γνήσια και αληθινή, προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσφορά από εκείνες που σε κάνουν να αψηφάς τον κάθε κίνδυνο και αλλάζουν όλη σου τη ζωή.

«Η επιτυχία δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα γίνεις πετυχημένος», έλεγε κάποτε ο Άλμπερτ Σβάιτσερ, και βλέποντας το πόση αγάπη έχει για την ιερή αποστολή του ο νέος Πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα, σε διεθνές επίπεδο, τότε ένα σίγουρο: ότι η σχέση του με την επιτυχία θα κρατήσει για όλη του τη ζωή.

Σαν την ζωή που κι εκείνος προσφέρει έχοντας πάντοτε στο κέντρο της καρδιάς του τον άνθρωπο…

Δεν υπάρχει προσωπικό κόστος όταν μιλάμε για προσφορά γνήσια και αληθινή, προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσφορά από εκείνες που σε κάνουν να αψηφάς τον κάθε κίνδυνο και αλλάζουν όλη σου τη ζωή.

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο, τον Χρήστο Χρήστου, να μιλάει στον Νικόλα Βαφειάδη και στο δελτίο ειδήσεων του Αnt1, σε απευθείας σύνδεση από παλαιότερη αποστολή του στη Μοσούλη του Ιράκ για τη δράση της οργάνωσης στην περιοχή:

πηγη : iapopsi.gr