Η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έγινε σταδιακά αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Με τη φράση αυτή, εκτιμάται ότι ο κ. Πέτσας σκιαγραφεί και το modus operandi του προσώπου ή των προσώπων που με πράξεις και πιθανές παραλείψεις συνέβαλαν στην απώλεια των πυρομαχικών που περιλαμβάνουν αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κλοπή του υλικού έγινε σε προγενέστερο χρόνο, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε η απώλεια των πυρομαχικών.

«Το βασικό ζητούμενο που ξέρουμε είναι ότι έγινε τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου, η παράδοση-παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό όπου βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια. Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Άρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ιδίως από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει υπάρξει η απώλεια του υλικού και μάλιστα δεν θα είναι μόνο μια φορά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε τι εννοεί λέγοντας ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε μια κι έξω. «Θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη απώλεια δεν ήτανε μια φορά αλλά μπορεί να ήτανε και περισσότερες φορές σταδιακή αφαίρεση λόγω των ευρημάτων που φαίνεται να λείπουν».

Θέλοντας να δώσει έμφαση στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, την Αντιτρομοκρατική, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την ανακάλυψη της αλήθειας και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Είναι ένα πραγματικά σοβαρό περιστατικό, το ανέδειξε αυτή η κυβέρνηση κάνοντας τη σχετική απογραφή» ανέφερε ο κ. Πέτσας και αποκάλυψε ότι υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος στην καταγραφή αλλά για απώλεια που οφείλεται σε αφαίρεση, κατά πάσα πιθανότητα κλοπή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε -χωρίς να τα κατονομάσει- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «αναφέρονται στην υπόθεση με μια διάθεση πολιτικής σπέκουλας» σημειώνοντας ότι «η απώλεια του υλικού προήλθε σε χρόνο αρκετά προγενέστερο και μένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προανάκρισης».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα η κλοπή των αντιαρματικών να συνδέεται με τρομοκρατικές ομάδες, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Υπάρχουν πάρα πολλές εξηγήσεις. Δεν θα ήθελα να προτρέχω. Είναι θέματα σοβαρά και δεν θα ήθελα να κάνουμε σπέκουλα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα».

Πηγή: protothema.gr