Γραπτή δήλωση με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς και τον αγιασμό που τελέστηκε σήμερα στα σχολεία απέστειλε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα.

Αναλυτικά αυτή αναφέρει: 

«Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει έναν δημιουργικό αγώνα για την στήριξη του δημοσίου αγαθού της εκπαίδευσης.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, το γονεϊκό κίνημα μπορούν με την δημιουργικότητά τους να προβάλλουν ένα νέο εκπαιδευτικό και κοινωνικό παράδειγμα.

Αντίπαλος μας σε αυτή την προσπάθεια είναι τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να συμβάλλουμε όλοι στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στα εκπαιδευτικά κενά και στα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαιδευτική στέγη, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και με μοναδικό γνώμονα την καθημερινή βελτίωση της εικόνας της δημόσιας παιδείας.

Θέλουμε ένα δημοκρατικό, δημιουργικό σχολείο συμπερίληψης, με τις ανάγκες του μαθητή στο επίκεντρο και με στήριξη στον εκπαιδευτικό που καλείται να επιτελέσει το κρίσιμο κοινωνικό λειτούργημα της μεταλαμπάδευσης της γνώσης.

Ιδιαίτερα η σκέψη μας είναι και φέτος στους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα πάρουν για ακόμη μία χρονιά στην πλάτη τους το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας αυτό που υπογραμμίζει εδώ και δεκαετίες η παιδαγωγική επιστήμη, ότι δεν υπάρχει εκπαιδευτική σταθερότητα χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς».