Για τα νέα του καθήκοντα ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τις προτεραιότητες που έχει θέσει αλλά και τη σημασία αυτής της θέσης για την Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι μια συνταγή επιτυχίας και πρέπει να το στηρίξουμε με τρόπο που να καταστεί βιώσιμο σε βάθος γενεών», δήλωσε ο προταθείς για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναλαμβάνοντας την ευρύτερη αρμοδιότητα της Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και επιμέρους αρμοδιότητες την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Ο κ. Σχοινάς που θα γίνει ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν στα 40 χρόνια των επίσημων σχέσεων Ελλάδας- ΕΕ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι πλούσιες προτάσεις της απερχόμενης Επιτροπής για ακόμη μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σ’ αυτούς τους τομείς θα υιοθετηθούν στο πλαίσιο του επταετούς προϋπολογισμού 2021-2027 και ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, μιλώντας με αριθμούς, σημείωσε ότι η Ευρώπη αν και αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 22% του παγκόσμιου πλούτου, αντιπροσωπεύει το 50% των κοινωνικών πόρων προς τους πολίτες της. Γι αυτή ακριβώς την επιτυχία, πρόσθεσε, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί προορισμό ασύλου.

Ειδικά για το μεταναστευτικό- προσφυγικό, αναφερόμενος στην τελευταία πενταετία, κατά την οποία το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης είχε ο Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι κατευθύνθηκαν στη χώρα πρωτοφανείς πόροι που μας επέτρεψαν να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, παρά την τρομακτική πίεση στην πρώτη γραμμή υποδοχής, να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία με την Τουρκία που λειτούργησε αποτελεσματικά και να εμπλουτίσουμε τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

Για την επόμενη πενταετία, διαβεβαίωσε ότι αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πόρους και μέσα, όχι απλώς θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί και οι χώρες της πρώτης γραμμής δεν θα αφεθούν στη μοίρα τους, η Ευρώπη δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι και τα κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα δεν θα αφεθούν να σηκώσουν μόνες τους ένα δυσανάλογο βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. “Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και πρέπει να έχουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε σαφή την πρόθεσή του, σε συνεργασία με τη σουηδέζα Επίτροπο για τη μετανάστευση, να διαμορφώσουν προτάσεις για μια ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ξεκινώντας με παροχή κοινοτικής βοήθειας προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες και οι άνθρωποι να μένουν στις πατρίδες τους, στη συνέχεια να οργανώσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να φτιάξουμε πολύ καλύτερες δομές φιλοξενίας.

Χαρακτήρισε την ανάθεση της αντιπροεδρίας της Κομισιόν στο πρόσωπό του εθνική επιτυχία, γεγονός που αντανακλά ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της μετά από τη δεκαετή περιπέτεια της κρίσης, ότι υπάρχει η θέληση της Ευρώπης να σταθεί δίπλα μας στην πορεία της ανασυγκρότησης, δείχνει ότι αλλάζουμε ταχύτητα, ότι μετράμε περισσότερο και στο βαθμό που μου αναλογεί, σημείωσε, με γεμίζει ευθύνη και χαρά το γεγονός ότι η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εξέφρασε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ