Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στέλιος Χούτας μιλά στην εφημερίδα μας για την πράσινη ελιά και τη φετινή παραγωγή. Όπως λέει στην αρχή της χρονιάς ήταν μια καλή σεζόν με ανθοφορία και θετικά μηνύματα για τη Χαλκιδική. Η θεομηνία του Ιουλίου έφερε, όμω,ς αναθεωρήσεις για το προϊόν σε μεταποίηση και παραγωγή. Το χαλάζι δυσχαίρανε πολύ τον κόσμο της ελιάς που είδε το προϊόν να χάνεται κατά δύο τρίτα, αφού ένα μεγάλο τονάζ που χτυπήθηκε, μπορεί να προωθηθεί σε χαμηλή τιμή, αλλά πολλές ελιές δεν είναι καν διαχειρίσιμες.

Ο κ. Χούτας ρωτήθηκε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που τείνουν να γίνουν ανταγωνιστικές    στο εξωτερικό. Οι μεταποιητές σύμφωνα με τον κ. Χούτα έχουν αναβαθμίσει πολύ το προϊόν για να το φτάσουν όπως λέει ψηλά, εκεί που του αξίζει. Άλλωστε και ο Σύλλογος Μεταποιητών Χαλκιδικής, και η ΠΕΜΕΤΕ, προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι για να προστατευτεί η ΠΟΠ για την πράσινη ελιά πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα τελωνεία. “Ακόμη και σε ελλειμματικές ελαιοκομικές χρονιές έρχονται τόνοι προϊόντος που ξαφνικά βαφτίζονται Χαλκιδικής. Αυτό πρέπει να πάρει τέλος”, επισημαίνει ο κ. Χούτας.

Η απόφαση της ίδρυσης Αγροτικού Τμήματος στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής δεν είναι τυχαία σύμφωνα με τον κ. Χούτα, αλλά έρχεται έπειτα από μεγάλη έρευνα. Η αρχική προσέγγιση έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τους παραγωγούς επιχειρηματίες. Η ανακοίνωση του Υπουργείου ολοκληρώνει αυτή την προσπάθεια. Έτσι οι επιχειρηματίες αγροτικού τομέα θα μπορούν να ακολουθούν το Επιμελητήριο και στις εκθέσεις, ενώ τελικά ο πρωτογενής τομέας θα έρθει κοντά στη μεταποίηση και στον τριτογενή τομέα. Επιπλέον, όφελος είναι η εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων που θα μπορεί να έχει ο κόσμος της παραγωγής.

Ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που στηρίζει τη Χαλκιδική και θα συνεχίσει να τη στηρίζει