Επίσκεψη στην Ήπειρο πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις περιοδείες του στις περιφέρειες της χώρας, όπως είχε ανακοινώσει μετά τις εκλογές, με στόχο πάντα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιφέρειας και την προβολή καλών πρακτικών.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Ταυτόχρονα με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σημειώνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018». Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους περιφερειάρχες Ρόδη Κράτσα και Παναγιώτη Νίκα, οι περιφέρειες των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων, ώστε να διαπιστώσουν τις βέλτιστες πρακτικές που θα μπορέσουν να προτείνουν και να ενσωματώσουν οι περιφέρειές τους.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Βίτσα και θα υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό υπολογίζεται τον Φεβρουάριο 2021, να κατατεθεί στην UNESCO ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό.

Το 2014, το Υπουργείο Πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, είχε ξεκινήσει την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, ωστόσο ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος αδράνειας, έως το καλοκαίρι του 2019, όταν το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ