Ρεπορτάζ Κατερίνα Σμυρλή

Πολλά είναι τα κενά στα σχολεία της Συκιάς και της Σάρτης που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς των μαθητών.  Στο γυμνάσιο και το λύκειο της Συκιάς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.  Ο ίδιος ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, έχει ενημερωθεί για τις ελλείψεις και έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Από το λύκειο λείπουν καθηγητές θετικών μαθημάτων και οικονομικών ενώ στο γυμνάσιο υπάρχει έλλειψη στα θρησκευτικά.  Επίσης έχουν χαθεί στο γυμνάσιο 38 ώρες φιλολογικών μαθημάτων.  Κενό υπάρχει και στη διδασκαλία των γερμανικών.

Την ίδια στιγμή στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Σάρτης δεν έχει δάσκαλο η τρίτη τάξη.  Όπως τόνισε ο κ. Ντέμπλας πρέπει να γίνει άμεσα κάτι για να μην χάσουν τα παιδιά άλλες ώρες μαθημάτων.  Μια λύση θα ήταν η μοριοδότηση των μονίμων εκπαιδευτικών ως δέλεαρ για να διδάξουν στα σχολεία αυτά.

Το πρόβλημα με τα σχολεία της Συκιάς και Σάρτης δεν είναι σημερινό.  Σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχει θέμα καθώς πρόκειται για απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αναπληρωτές διστάζουν να πάνε με χαμηλούς μισθούς,  ενοίκια και μετακινήσεις μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων.