Δύο γαλλικές αεροπορικές εταιρείες, η Aigle Azur και η XL Airways, οδηγήθηκαν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών προκειμένου να εκκινήσουν πτωχευτική διαδικασία, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του γαλλικού τομέα αερομεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Aigle Azur, της οποίας τα 11 αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος από τις 7 Σεπτεμβρίου, τέθηκε σε δικαστική εκκαθάριση στις 16 Σεπτεμβρίου. Το αρμόδιο Δικαστήριο εξέτασε τις προσφορές εξαγοράς της εταιρείας δύο υποψηφίων αγοραστών, με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η Aigle Azur αποτελεί την πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Γαλλίας μεταπολεμικά, απασχολεί άνω των 1.000 εργαζομένων και το περασμένο έτος εξυπηρέτησε σχεδόν δύο εκατομμύρια επιβάτες.

Από την πλευρά της, η XL Airways, η οποία πρόκειται για μικρή γαλλική εταιρεία μακρινών αποστάσεων (long-distance), προσέφυγε στην Air France, απευθύνοντας πρόσκληση για πιθανή εξαγορά της.

Ωστόσο, καθώς οι προσπάθειές έχουν αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπες, το Δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα να τεθεί η επιχείρηση υπό καθεστώς εξυγίανσης, δίνοντάς της προθεσμία μέχρι το Σάββατο για την υποβολή προσφορών από δυνητικούς αγοραστές. Οι πωλήσεις εισιτηρίων της εταιρείας σταμάτησαν την Παρασκευή αλλά οι πτήσεις συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, αν δεν εμφανιστεί ένας αγοραστής έως το ερχόμενο Σάββατο, η XL Airways θα αναγκαστεί να σταματήσει τις πτήσεις της και θα τεθεί υπό εκκαθάριση, όπως συνέβη και με την Aigle Azur.