Οι Αφγανοί καλούνται σήμερα Σάββατο στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, μια εκλογική διαδικασία στην οποία ρίχνουν βαριά σκιά οι απειλές των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Πάνω από 9,6 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με την αφγανική Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή. Εξ αυτών, περί το ένα τρίτο είναι γυναίκες.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν διαβεβαίωσε ότι τα 5.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα προστατεύουν συνολικά 72.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο περίπου το ένα τρίτο των εκλογικών κέντρων θα παραμείνει κλειστό, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οποιοσδήποτε συμμετάσχει στη διαδικασία διακινδυνεύει να γίνει στόχος επίθεσης.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Χουσάλ Σαντάτ, προέτρεψε τους συμπολίτες του να πάνε να ψηφίσουν. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Η συμμετοχή παραμένει άγνωστος χι, τόσο εξαιτίας των απειλών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, όσο και εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της σημερινής κυβέρνησης. Συνεργάτες υποψηφίων είπαν πως υπολογίζουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν περίπου 4,5 εκατ. εκλογείς. Ορισμένοι αναλυτές όμως φοβούνται πως η συμμετοχή ενδέχεται να μην ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Στον δεύτερο γύρο των πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών, το 2014, είχαν συμμετάσχει σχεδόν 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Έκρηξη σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο της Καμπούλ 

Έκρηξη σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας εν μέσω φόβων για επιθέσεις και βίαια επεισόδια, ύστερα από τις απειλές των Ταλμπάν, μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik.

Από την έκρηξη στην συνοικία Μπαγκράμ της πρωτεύουσας δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά η εκλογική διαδικασία σταμάτησε.

Νωρίτερα, σημειώθηκε έκρηξη έξω από εκλογικό τμήμα στην Κανταχάρ στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Sputnik, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι βασικοί υποψήφιοι και αντίπαλοι, ο απερχόμενος πρόεδρος Άσραφ Γάνι και ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Αμπντουλά Αμπντουλά.

Ο Γάνι ψήφισε σε σχολείο της Καμπούλ. Ευχαρίστησε τον κόσμο που πήγε στα εκλογικά κέντρα και τις δυνάμεις του Αφγανιστάν που εγγυώνται την ασφάλεια. «Σήμερα είναι μια χαρούμενη ημέρα καθώς ο κόσμος πηγαίνει και πάλι στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

Ο Αμπντουλά, που επίσης ψήφισε σε σχολείο της Καμπούλ, κάλεσε τους «κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην παρέμβουν στη διαδικασία και να επιτρέψουν στον κόσμο να ψηφίσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ