Ερντογάν : Μας ενδιαφέρει κάθε σπιθαμή στη Μεσόγειο, από το Αιγαίο έως τη Μαύρη Θάλασσα

  FILE PHOTO: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses the 74th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 24, 2019. REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

  Στο σχέδιο της Τουρκίας για την εγκατάσταση δύο εκατομμυρίων προσφύγων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, τονίζοντας ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη στη Μεσόγειο, από το Αιγαίο ώς τη Μαύρη Θάλασσα.

  Σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε ότι «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στη Συρία και καμία από τις δραστηριότητες που εξελίσσονται εκτός των συνόρων μας, δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης. Η ανάπτυξη στη Μεσόγειο, από το Αιγαίο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένα από τα βασικά και άμεσα ενδιαφέροντά μας. Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από την ανθρώπινη υπόστασή μας, ανεξάρτητα από το πόσο θα μας κοστίσει.

  Όταν οι Σύριοι αδερφοί μας πιέστηκαν από τις συγκρούσεις και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ανοίξαμε την πόρτα μας, τα σύνορα και τις καρδιές μας.

  Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές κλίμα και οι αιτούντες άσυλο να μπορούν σύντομα να επιστρέψουν στις χώρες τους. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν επιστρέψει, φτάνει στους 360.000.

  Η Τουρκία δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε μια μέρα. Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην «ασφαλή ζώνη», που θα εκτείνεται ανατολικά από τον Ευφράτη μέχρι τα σύνορα του Ιράκ.

  Έχουμε έτοιμα τα πλάνα μας και θα τα θέσουμε σε εφαρμογή με διεθνή υποστήριξη, αφού πρώτα σώσουμε την περιοχή από τις εισβολές και την τρομοκρατία».

  Πηγή: in.gr