Προτεραιότητα στους πολίτες δεσμεύθηκε να δώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Ο Μ. Σχοινάς, όπως και οι υπόλοιποι, προτεινόμενοι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, βρέθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών των τριών αρμόδιων επί των θεμάτων του χαρτοφυλακίου του επιτροπών και συγκεκριμένα της επιτροπής Πολιτικών ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης αλλά και Απασχόλησης.

Οσον αφορά τις ερωτήσεις που δέχθηκε για τα ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης τόνισε:

«Η Ευρώπη είναι και θα συνεχίσει να είναι μια περιοχή που δέχεται μετανάστευση και δίνει άσυλο. Αυτό μας χαρακτηρίζει. Αυτό είμαστε.

Ερωτηθείς σχετικά με το δύσκολο έργο της εξεύρεσης συμβιβασμού για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ο Μ. Σχοινάς είπε πως υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε. «Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, να ξαναδούμε τι δεν πήγε καλά στο παρελθόν”, είπε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ελίζας Βόζενμπεργκ σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά και τη σύνδεσή της με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο Μ. Σχοινάς επισήμανε ότι «πρέπει να φρεσκάρουμε» την εν λόγω συμφωνία, κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί με την εν εξελίξει επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Εξάλλου, χαιρέτισε την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης η οποία όπως είπε «ευθυγραμμίζει τις δράσεις της» με τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δε θα αφεθεί μόνη της».

Σχετικά, δε, με το θέμα της κατάστασης στη Μόρια και σε άλλα νησιά, το οποίο έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε: «Δεν με ικανοποιεί. Με πληγώνει ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο παραμέτρου. Είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση των τελευταίων τριών ετών και η Ευρώπη θα είναι αρωγός στην επίλυσή της».