Αφού έφθασε στην εξουσία χάρη σε μια συμμαχία με την άκρα αριστερά, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα είναι το φαβορί των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Πορτογαλία, έχοντας στο ενεργητικό του την ανόρθωση της οικονομίας έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Ενδεχόμενη επαναφορά στην εξουσία του ινδικής καταγωγής πρώην δημάρχου της Λισαβόνας θα επιβεβαιώσει πως η χώρα του παραμένει μία από τις λίγες στην Ευρώπη όπου οι σοσιαλιστές έχουν ούριο άνεμο και όπου η άκρα δεξιά δεν έχει ενισχυθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο Αντόνιο Κόστα, 58 ετών, πιστώνεται με 36% έως 39% των προθέσεων ψήφου έναντι 25% έως 30% για τον κύριο αντίπαλό του, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Ρούι Ρίο.

Αν επιβεβαιωθεί, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ενίσχυε αισθητά τους σοσιαλιστές στους κόλπους του νέου κοινοβουλίου των 230 εδρών, χωρίς όμως να τους προσφέρει την απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τον Κόστα να αναζητήσει στηρίγματα μεταξύ των άλλων σχηματισμών της αριστεράς.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) στην ηπειρωτική Πορτογαλία και μέχρι τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) στις Αζόρες. Τα αποτελέσματα των έξιτ πολς αναμένονται λίγο αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ