Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, για το εν λόγω κρίσιμο θέμα.

Γνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει και στην περιοχή της Χαλκιδικής, ο κος Πάνας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς πρόκειται για την ασφάλεια ενός και πλέον εκατομμυρίου μαθητών σε όλη τη χώρα.

Δυστυχώς, η σεισμικότητα της χώρας μας είναι δεδομένη, με την Ελλάδα να εμφανίζεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και 6η σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεσούσης της κρίσης, οι προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτιρίων της χώρας ατόνησαν. Το πρόβλημα επιτείνεται επιπλέον, από την παλαιότητα των σχολικών κτιρίων (τουλάχιστον το 55% των σχολικών κτιρίων είναι της περιόδου 1959 – 1985), καθώς και των ξεπερασμένων αντισεισμικών προδιαγραφών που τα διέπουν. Συνέπεια των παραπάνω είναι το 1,3 εκατ. μαθητών όλης της χώρας, να βρίσκονται εκτεθειμένοι καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Απόστολος Πάνας καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς, να προβούν σε ενδελεχή προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων της χώρας (στατική επάρκεια, εξόδους διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κλπ.) το συντομότερο δυνατόν, με τη συνεργασία, τόσο των αρμόδιων κρατικών επιτροπών, όσο και των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Παράλληλα, ζητά την έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης για όλες τις σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση.