Πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων και εκτέλεση προγραμμάτων είναι πανελλαδικά η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής, ΑΝΕΤΧΑ Α.Ε. Το γεγονός αυτό κάνει τον πρόεδρό της Γιώργο Πασαλή να δηλώνει πολύ τυχερός και λόγω άξιων συνεργατών. Πάνω από 28 εκ ευρώ είναι τα χρήματα που ήρθαν συνολικά στη Χαλκιδική, ακόμη και σε περίοδο κρίσης. «Το μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο Τρίγλιας, τα δύο Μουσεία σε Παρθενώνα και Νικήτη, βρεφονηπιακοί σταθμοί και παιδικοί σταθμοί, πολιτιστικά Κέντρα και αναπλάσεις πλατειών, είναι μόνο μερικά δημόσια έργα που εκτέλεσε η ΑΝΕΤΧΑ. Σε ιδιωτικό επίπεδο επίσης υπήρξαν πολλά έργα», τόνισε ο κ. Πασαλής.

Σήμερα, εκτελούνται έξι μεγάλα έργα στη Χαλκιδική, ύψους 600 χιλ. ευρώ περίπου έκαστο. Υπογραφή συμβάσεων έχει γίνει για το κλειστό γυμναστήριο Κασσάνδρας, με τον δήμο Ν. Προποντίδας  για την ανάπλαση έκτασης σε οικιστική ζώνη με πάρκινγκ και άλλα, ενώ θα υπογραφεί σύμβαση για άλλο ένα γυμναστήριο στα Ν. Μουδανιά. Στη Ν. Τρίγλια εκτελείται παρέμβαση στο γήπεδο του χωριού, ενώ ακολουθούν και οι Νερόμυλοι στο δήμο Σιθωνίας. Το επόμενο διάστημα θα γίνει και μια συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

«Εμάς μας ενδιαφέρει όλη η Χαλκιδική, μετά τα Leader που απευθύνονταν αρχικά μόνο σε Σιθωνία και Αριστοτέλη», τόνισε ο κ. Πασαλής.

Στα ιδιωτικά έργα η ΑΝΕΤΧΑ αξιολογεί αυτή την περίοδο τις ιδιωτικές προτάσεις  που ποικίλουν σε όλους τους τομείς, όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον ύψους 28 εκ. ευρώ. Τα διαθέσιμα όμως ανέρχονται σε 7 εκ.  ευρώ, και εκτιμάται μια αύξηση των κονδυλίων.

Η πορεία της Αναπτυξιακής σύμφωνα με τον κ. Πασαλή δεν ήταν εύκολη τα τελευταία 5 χρόνια. Χρειάστηκε όπως λέει, πολύ δουλειά και κόπος για να μην έχει οφειλές και να διεκδικεί δυναμικά τα προγράμματα που έχει σήμερα. Ενδεικτική είναι η νέα συνεργασία, που ξεκινά με εταίρους την ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ, το ΑΠΘ και τρεις χώρες, Μολδαβία, Γεωργία και Αρμενία, πάνω σε ένα πρόγραμμα Φαρμακευτικών Φυτικών Προϊόντων, στο πλαίσιο του Black Sea.