Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση στη Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρχικά φάνηκε να αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην Άγκυρα, όμως αργότερα άλλαξε γνώμη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος στις ΗΠΑ είναι και η προειδοποίηση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενού συνεργάτη του Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε χθες Τρίτη την Τουρκία ότι «ΔΕΝ έχει πράσινο φως» να εισέλθει στη βόρεια Συρία.

Ενισχύοντας την εντύπωση ότι επίκειται μια επίθεση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «όλες οι προετοιμασίες ενόψει μιας επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί».

Τη Δευτέρα το βράδυ ο τουρκικός στρατός έστειλε ενισχύσεις, κυρίως άρματα μάχης, στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, όπου χθες συγκεντρώθηκαν και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Δημοσιογράφος του AFP είδε στην πόλη Ακτσάκαλε αυτοκινητοπομπή που αποτελούνταν από δεκάδες οχήματα. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τα οχήματα μετέφεραν κυρίως κατασκευαστικά υλικά.

Ήδη από χθες το βράδυ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν ότι η επίθεση ξεκίνησε. «Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε μία από τις θέσεις μας», έγραψαν στο Twitter, αναφερόμενες στη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν.