Σφοδρή επίθεση κατά του περιφερειακού συντονιστή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πάνου Μουμτζή, με αφορμή όσα δήλωσε τη Δευτέρα για την τουρκική εισβολή στη Συρία, εξαπέλυσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργέιο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο συσχετισμός που έκανε ο Μουμτζής ανάμεσα στις προσπάθειες της Τουρκίας για την «ζώνη ασφαλείας» και τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα το 1995, εξόργισε τους Τούρκους, που τόνισαν, μέσω του ΥΠΕΞ πως «καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση του Πάνο Μουμτζή, Περιφερειακού Ανθρωπιστικού Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την Κρίση της Συρίας, στην οποία παρομοιάζεται η ασφαλής ζώνη που θα εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα».

Θυμίζεται πως ο Μουμτζής είχε δηλώσει πως… «για εμάς στον ΟΗΕ, η έννοια της ασφαλούς ζώνης έχει πικρή ιστορία και ποτέ δεν την προωθούμε, ούτε την ενθαρρύνουμε. Δεν πιστεύουμε ότι πέτυχε στο παρελθόν για τον ΟΗΕ, με δεδομένες τις μνήμες από τη Σρεμπρένιτσα και όσα έγιναν στο παρελθόν».

Ο εκρόπσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, συνέχισε, αναφέροντας πως… «με αυτή την ανεύθυνη δήλωση, ο Περιφερειακός Συντονιστής υπερέβη τα όριά του και έχουμε, ήδη, κάνει τις απαραίτητες αναφορές στους αξιωματούχους του ΟΗΕ».

Πηγή: protothema.gr