Τι θα συμβεί αν αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του σώματός μας; Μπορεί ένα ελάφι να φωλιάσει στο στομάχι ενός καλλιτέχνη; Πώς θα ήταν η εμπειρία της αλληλεπίδρασης με την εικονική ενσάρκωση μιας τρανς; Τι μπορεί να διαβάζουν τέσσερα queer άτομα καθισμένα σε κύκλο;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται στο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, το οποίο σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 και έχει ως στόχο να αναδείξει για ακόμη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την τέχνη μέσα από μια εμπειρική και συμμετοχική πρακτική. Το Φεστιβάλ Περφόρμανς εντάσσεται  στο κεντρικό πρόγραμμα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης- ΜΟΜus.

Τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού φεστιβάλ είναι ο Stelarc, o κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνης που ζει στην Αυστραλία και πειραματίζεται με τις εναλλακτικές ανατομικές αρχιτεκτονικές, καθώς μέχρι τώρα έχει τοποθετήσει χειρουργικά ένα τρίτο αυτί στο χέρι του ή έχει εκχωρήσει τις αισθήσεις αλλά και τη δράση του κι έχει περπατήσει με τη βοήθεια ενός ρομπότ με έξι πόδια. Και είναι εκείνος που θα ανοίξει το Φεστιβάλ με την ομιλία του ‘Κρέας, Μέταλλο & Κώδικας: Το Πτώμα, το Κωματώδες και η Χίμαιρα’ την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Επιλογή έργων από όλη την καλλιτεχνική του πορεία εκτίθενται επίσης στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020.

Εκτός από τον Stelarc στο φετινό φεστιβάλ που θα διαρκέσει ως τις 24 Οκτωβρίου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (κατ’αλφαβητική σειρά): Andrigo & Aliprandi, micha cárdenas, Sam Hultin, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Marcel Sparmann.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

17 Οκτωβρίου

Stelarc, Ομιλία με τίτλο: ‘Κρέας, Μέταλλο & Κώδικας: Το Πτώμα, το Κωματώδες και η Χίμαιρα’ / ‘Meat, Metal & Code: The Cavader, the Comatose and the Chimera’