Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλο που στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες, συμφωνήθηκε εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία.

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για πέντε ημέρες. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι» τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς, αναφερόμενος στο προπύργιο των Κούρδων το οποίο περιπολούν, τιε τελευταίες ώρες, δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ευχαριστημένος για την κίνηση του Ερντογάν να κάνει πίσω και δώσει μια ειρηνική λύση στη διαμάχη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυρδούν και οι δυνάμεις της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG» πρόσθεσε ο Πενς.

Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός και το πάγωμα της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», για 120 ώρες, έσκασε σαν βόμβα, ενώ εντύπωση προκάλεσε το tweet του Αμερικανού προέδρου στο οποίο, ύστερα από την ανακοίνωση κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ευχαρίστησε τον Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Πήραμε αυτό που θέλαμε

Σε σκληρό τόνο κινήθηκε η πρώτη δήλωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση Πενς για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Συρία.

«Το πάγωμα της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας και πάλι σκληρή γλώσσα για τους Κούρδους.

Πηγή: protothema.gr