Μία νέα στήλη θα φιλοξενεί κάθε εβδομάδα και για όλη τη χρονιά το HalkidikiPolitiki. 

O τίτλος αυτής «Ιστορίες από την Παλιά και Νέα Τρίγλια» την οποία θα επιμελείται ο Αλέξανδρος Κοκκαλάς.

Ο κ. Κοκκαλάς έχει καταγωγή από την Νέα Τρίγλια και λόγω της μεγάλης του αγάπης για την περιοχή έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο αρχείο φωτογραφιών και έντυπου υλικού.

Η έναρξη των δημοσιεύσεων της νέας στήλης του HalkidikiPolitiki γίνεται με το «Αγροτικό νοσοκομείο που στεγαζόταν στο ρωσικό μετόχι». 

Αναλυτικά:

«Μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την εγκατάσταση μας στο νομό Χαλκιδικής κατά το 1924, ό­ταν πλέον απαλλοτριώθηκαν όλα τα καλογηρικά μετόχια και εγκαταστάθηκαν παντού πρόσφυγες, όπως έχω γράψει και σε προηγούμενα άρθρα, μάστιζε τον κόσμο η ελονο­σία, που στη συνέχεια εξελισσόταν σε αιματουρία, οπού ο άρρωστος ήταν αδύνατον πλέον να ζήσει.

Γι’ αυτό και ο τότε Αμερι­κάνικος Ερυθρός Σταυρός πήρε ένα από τα απαλλοτρι­ωμένα καλογηρικά μετόχια και δη το ρωσικό και δημι­ούργησε ένα ωραίο αγροτικό νοσοκομείο στην περιοχή των σημερινών Νέων Φλογητών. Όλο το προσωπικό του νοσο­κομείου αποτελούνταν από Α­μερικανούς.

Το 1925 ο Αμερικανικός Ε­ρυθρός Σταυρός παρέδωσε το νοσοκομείο στο ελληνικό Δη­μόσιο, όπου διόρισε το κρά­τος ως διευθυντή τον αλησμόνητο γιατρό Νικητίδη. Για τη διαχείριση δε του νο­σοκομείου διορίστηκε μια τριμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον αείμνηστο μητροπολίτη Κασσανδρείας Ειρηναίο.

Ο γιατρός Νικητίδης ως άνθρωπος και ως επιστήμων, ήταν μια από τις σπάνιες προσωπικότητες. Έσωσε ε­κατοντάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο. Εργάστηκε από το 1925 μέχρι το 1935

Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση του νοσοκομείου κάποιος γιατρός ονόματι Κυπαρίσσης, από τη Μυτιλή­νη, μέχρι το 1938. Παραιτή­θηκε κι αυτός και ανέλαβε πλέον τη διεύθυνση ο Καλύμνιος γιατρός Κόκκινος. Ο γιατρός Κόκκινος εργάστηκε πράγματι ευσυνείδητα, διότι στο νοσοκομείο επί των ήμε­ρων του έγιναν πολλές επα­νορθώσεις. Επίσης στο νοσο­κομείο παντού κυριαρχούσε τάξης και καθαριότητα. Ο γιατρός Κόκκινος ήταν και ο τελευταίος.

Στο νοσοκομείο φαρμακο­ποιός ήταν ο καταγόμενος α­πό το νομό Σερρών Βασίλειος Παπίστας, που παραιτήθηκε το 1939 και εγκαταστάθηκε στα Νέα Μουδανιά, όπου δη­μιούργησε δικό του φαρμα­κείο. Στη συνέχεια ανέλαβε φαρμακοποιός ο συμπατριώ­της μας κ. Δημήτριος Δημόπουλος.

Ο γιατρός Κόκκινος και ο φαρμακοποιός Δημόπουλος ήταν οι τελευταίοι πού εγκα­τέλειψαν το νοσοκομείο το 1943, όταν πια είχε καταλά­βει το Ίδρυμα ο βουλγαρικός στρατός κατοχής.

Από το 1943 και εντεύθεν το αγροτικό νοσοκομείο Χαλ­κιδικής πλέον δεν λειτούρ­γησε.

Έπειτα από την εγκατά­λειψη του νοσοκομείου ο Καλύμνιος γιατρός Κόκκινος εγ­καταστάθηκε στα Νέα Μου­δανιά, οπού εργαζότανε ως κρατικός γιατρός. Επίσης δε ο συμπατριώτης μας φαρμακοποιός κ. Δημήτριος Δημόπουλος εγκαταστάθηκε κι αυτός στη Θεσσαλονίκη και εργαζότανε ως υπάλλη­λος σε διάφορα φαρμακεία, οπού σήμερα τυγχάνει συν­ταξιούχος.

Από το Αρχείο του Μαργαρίτη Σταύρου

Κοκκαλάς Αλέκος»