Στην πανέμορφη Καβάλα βρέθηκε στις αρχές του μηνός το «Πολιτιστικό Ημερολόγιο», προκειμένου να μάθει και να μεταφέρει στους τηλεθεατές την ιστορία του καπνού και τη μεγάλη σημασία που είχε για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Εξ ου και η πραγματοποίηση γυρισμάτων στο δημοτικό μουσείο καπνού που στεγάζεται στην Καβάλα που έχει λάβει το χαρακτηρισμό η «Μέκκα του Καπνού».

Το «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» θα προβληθεί σε 13 κανάλια σε όλη την Ελλάδα και στο HELLENIC TV στο Λονδίνο στην Κεντρική Μακεδονία την Κυριακή 20/10 στις 21:00 και την Παρασκευή 25/10 στις 14: 00 σε επανάληψη.

Η σχέση Καβάλας και καπνού

«Η Καβάλα, λόγω της γειτνίασής της με περιοχές όπου καλλιεργούταν η εξαιρετική ποικιλία καπνού «μπασμάς» και του φυσικού λιμανιού, που είχε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων εμπορικών πλοίων, συγκεντρώνει στα μέσα του 19ου αιώνα την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής χερσονήσου.

H στενή σχέση της Καβάλας με το έργο του καπνού και του εμπορίου επέφερε την ανάγκη να εξεταστεί αυτό το μέρος της ιστορίας της πόλης. Κατά καιρούς πολλοί ερευνητές, φοιτητές, δημοσιογράφοι και άλλοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα και έχουν δημοσιεύσει βιβλία ή έχουν γράψει άρθρα, ενώ πολλοί πολίτες έχουν ενημερωθεί και, συνεπώς, έχουν προσφέρει τα αντικείμενα, φωτογραφίες και έγγραφα στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού.

Κατά το έτος 1996 μια έκθεση με τίτλο “Καβάλα, η χθεσινή πόλη του καπνού» διοργανώθηκε, με εκθέματα που προσφέρονται από τις οικογένειες των εμπόρων καπνού από την Καβάλα (Αφοί Ιορδάνογλου, Α. Τσιμίνο, και άλλους).

Το 2002 μια πρωτοβουλία προσπάθησε να συγκεντρώσει υλικό κάθε είδους (εργαλεία, έγγραφα, μηχανές, συσκευές, κλπ).

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό την 5η Απριλίου του 2003 στο ισόγειο του κτιρίου, όπου κάποτε στεγαζόταν ο ΕΟΤ(Ελληνικός Οργανισμός Καπνού)».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ LUCY HOTEL ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

https://www.lucyhotel.gr/el/?gclid=CjwKCAjwxaXtBRBbEiwAPqPxcPD_dpZj0vlBe-0vOqkYxHLTFpGdOkMxhM18odpYoMsYe1fu48Y-MRoCdE0QAvD_BwE

Παρουσίαση-παραγωγή: Σουζάνα Καζάκα
Σκηνοθεσία –φωτογραφία: Ζωή Γανίτη

Δείτε το trailer της εκπομπής: