«Αν δεν εφαρμοσθεί η συμφωνία που κάναμε με τις ΗΠΑ εντός 120 ωρών, θα συνεχίσουμε να συνθλίβουμε την τρομοκρατία στη βόρεια Συρία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στην Καισαρεία της Τουρκίας.

Σε έξαλλη κατάσταση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι «θα συντρίψει τα κεφάλια» των κούρδων μαχητών εάν δεν αποχωρήσουν από τις περιοχές που θα ελέγχονται στο τέλος της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός όπως συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε πως «οι δυνάμεις του καθεστώτος βρίσκονται σε σημεία της αντι-τρομοκρατικής ζώνης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία» , προσθέτοντας πως το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι όταν συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι της Ρωσίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε για ακόμη μία φορά απειλές κατά της Ευρώπης σχολιάζοντας την κατακραυγή που που δέχτηκε η στρατιωτική επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, στη Συρία.

«Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ακάρ: Σε θέση ετοιμότητα τα Συριακά στρατεύματα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επίθεσή τους αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν εφαρμοστεί πλήρως.

«Σταματήσαμε την επιχείρηση για πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, οι τρομοκράτες θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουμε τα όπλα τους και θα καταστρέψουμε τη θέση τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε ο Ακάρ.

«Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Όταν δοθεί η εντολή, οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην ίδια πόλη.

Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία ξεκινάμε επίθεση την Τρίτη στη Συρία
Αυτές βέβαια δεν είναι οι πρώτες προειδοποιήσεις του Ερντογάν μετά την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία για 120 ώρες με την ταυτόχρονη απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μόλις χτες είχε διαμηνύσει πως «η Τουρκία θα ξαναρχίσει την επίθεση στη βόρεια Συρία την Τρίτη αν η συμφωνία εκεχειρίας των 5 ημερών δεν τηρηθεί πλήρως από τις ΗΠΑ».

«Δεν ξεχνώ την επιστολή Τραμπ»
Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφωνικά στις 6 Οκτωβρίου, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «δεν θα ξεχάσει» την επιστολή του Τραμπ στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος του έγραφε μην είναι «χαζός» και «σκληρός».

«Ό,τι πρέπει να γίνει θα γίνει όταν την κατάλληλη στιγμή», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το διπλωματικό πόκερ ΗΠΑ – Τουρκίας
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε την Πέμπτη τη διακοπή διάρκειας 120 ωρών της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από συνομιλίες άνω των 4 ωρών με τον Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μια συνάντηση που ξεκίνησε δυσοίωνα, με ανέκφραστα πρόσωπα, χωρίς πολλά χαμόγελα.

Παρά το σκυθρωπό ξεκίνημα, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είπαν πως ένα προσχέδιο συμφωνίας είχε ήδη σκιαγραφηθεί πριν από τη συνάντησης, ωστόσο παρέμεναν κρίσιμα εμπόδια προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για την διακοπή της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σε μία ακόμη εμπόλεμη σύρραξη στον οχταετή καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο στόχος ήταν να περιοριστεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση, και να αντιμετωπιστεί ο φόβος για τους χιλιάδες κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που τους φυλούν οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες είναι στόχος της τουρκικής επίθεσης.

«Ήταν εμφανές ότι οι συνομιλίες του Πενς στην Τουρκία δεν θα ήταν εύκολες» τόνισε ο τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Πηγή: in.gr