Μη ικανοποιημένος δηλώνει ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς από τις εξελίξεις που αφορούν τις αγροτικές αποζημιώσεις από τη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο δόθηκαν οι αποζημιώσεις από τα Υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών στους δήμους, αλλά δεν έχει γίνει καμία πρόοδος όσον αφορά τον ΕΛΓΑ και τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν. «Ήδη από τη στιγμή που έγινε η ζημιά έπρεπε να πάρουν το 20 τοις εκατό, σε λίγους μήνες άλλο τόσο, και μέσα σε ένα χρόνο να έχει δοθεί όλη   αποζημίωση. Αν θέλουμε να έχουμε αποδοτική γεωργία, πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αποζημιώσεις», τόνισε ο βουλευτής.

Αναφερόμενος στο φράγμα του Χαβρία ο κ. Βαγιωνάς επεσήμανε ότι μεγάλης σημασίας είναι ο χαρακτήρας ΣΔΙΤ που έχει το έργο και συνεπώς στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, θα είναι επωφελέστερη για τους παραγωγούς μια 40ετής συμφωνία, αλλά μπορεί να καταλήξουν και σε συμφωνία 20 ετών.  «Θα είναι ευχαριστημένος ο αγρότης να πληρώνει τα μισά χρήματα για τις γεωτρήσεις του. Το πιο σπουδαίο είναι το περιβαλλοντικό όφελος, καθώς θα γίνει εξοικονόμηση νερού. Ενέργεια σημαίνει χρήμα», τόνισε.

Από τη συνέντευξη με τον βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ δεν έλειψε η αναφορά στο προσφυγικό. Ο κ. Βαγιωνάς συμφωνεί καταρχήν με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να οδηγήσει από τα νησιά τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα, από όπου όπως είπε δεν μπορεί να απουσιάζει η Μακεδονία και η Χαλκιδική. Αλλά, διευκρίνισε ο κ. Βαγιωνάς, θα πρέπει να είναι νόμιμοι πρόσφυγες που θα ζουν σε στεγασμένους χώρους, όπως άλλωστε υπάρχει ως αίτημα από μερίδα ξενοδόχων για τις εγκαταστάσεις τους.

«Εισοδήματα μικρά θα ευεργετηθούν περισσότερο από όσο τα γνωρίζουμε», σημείωσε με έμφαση ο κ. Βαγιωνάς απαντώντας άμεσα σε ερώτηση για πιθανές περικοπές συντάξεων και μειώσεις άλλων κοινωνικών παροχών και φέρνοντας παραδείγματα όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι τροποποιήσεις στο νόμο Κατρούγκαλου.

Τέλος για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Βαγιωνάς την χαρακτήρισε χείριστη για άλλη μια φορά. Ωστόσο, όπως τόνισε μπήκε μια πρωθυπουργική υπογραφή που φέρει τελεσμένα και πρέπει να γίνει σεβαστή. Σύμφωνα με τον βουλευτή Χαλκιδικής η χώρα μας πρέπει να ασκεί πίεση ώστε σε κάθε περίπτωση να μην καταστρατηγούνται τα συμφωνημένα.