Να μη διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη θέση «Σκουριές» Χαλκιδικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία (με μια μειοψηφική ψήφο) τα μέλη του ΚΑΣ.

Από τις αρχαιότητες που θα αποσπαστούν, οι καλύτερα διατηρημένες -τα κατάλοιπα κτιρίου και μια λιθόστρωτη επιφάνεια- θα μεταφερθούν στη θέση «Κόνιαρη», ένα χιλιόμετρο περίπου από τις «Σκουριές», όπου, σύμφωνα με τον όρο που συνόδευσε τη γνωμοδότηση, θα πρέπει να υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρεία για την ανάδειξή τους.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρημάτων στις «Σκουριές», που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., εκτός από τα κατάλοιπα κτιρίου και τη μικρή λιθόστρωτη επιφάνεια, έχουν βρεθεί λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες κι ένας «θησαυρός» 12 νομισμάτων. Στη θέση όπου θα μεταφερθούν έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτίριο, τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.

Το θέμα χτες βράδυ στο ΚΑΣ συζητήθηκε εξ αναβολής. Έχει αναβληθεί συνολικά τέσσερις φορές από το 2015 επειδή εκκρεμούσαν απόφαση του ΣτΕ ή -την τελευταία φορά- έγκριση τεχνικής μελέτης, από τις οποίες εξαρτιόταν η συνέχιση της εξόρυξης στην περιοχή από την εταιρεία. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από μέλη του ΚΑΣ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο εύρεσής τους ή, αν δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, η μεταφορά και ανάδειξη του κτιρίου και της λιθόστρωτης επιφάνειας σε κατάλληλο χώρο.

Όπως τονίστηκε στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση, κατά την οποία διαβάστηκε και σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι της εταιρείας (είχαν ζητήσει παράσταση), σήμερα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές είναι πλήρως αδειοδοτημένες, ενώ η όποια εκκρεμότητα της εταιρείας με το ΣτΕ έχει να κάνει με άλλη περιοχή και όχι για τη συγκεκριμένη χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ