Νέα στοιχεία φέρνουν στο φως οι έρευνες των αστυνομικών αρχών σχετικά με την ανείπωτη τραγωδία των 39 νεκρών μέσα στο φορτηγού του «θανάτου» στο Έσσεξ.

Τα 39 θύματα, κινεζικής καταγωγής, φέρεται να ήταν κλεισμένα για ημέρες στο κοντέινερ που έμελλε τελικά να γίνει το τελευταίο μέρος που θα έβλεπαν ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο κοντέινερ να έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν από κύκλωμα δουλεμπόρων.

Στάση σε προσφυγικούς καταυλισμούς πριν το Έσσεξ

Το κοντέινερ φέρεται να είχε περάσει εις διπλούν το κανάλι ανάμεσα σε Βέλγιο και Βρετανία την εβδομάδα πριν φτάσει στο Έσσεξ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το GPS του φορτηγού, δείχνουν πως είχε σταματήσει σε προσφυγικούς καταυλισμούς του Καλαί και της Δουνκέρκης στη Γαλλία πριν κατευθυνθεί στο βελγικό λιμάνι, απ’όπου ξεκίνησε το ταξίδι του για το Έσσεξ.

Βάσει των νέων αποκαλύψεων δεν αποκλείεται πως το κοντέινερ-ψυγείο ενδέχεται να είχε χρησιμοποιηθεί πολλές φορές μάλιστα, από δουλεμπόρους, πριν αποβιβαστούν οι 39 Κινέζοι, για το τελευταίο τους ταξίδι.

Οι νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων διενεργούνται ήδη ενώ αναμένονται τα πορίσματα για να εξακριβωθεί αν τα θύματα έχασαν την ζωή τους από ασφυξία ή από το κρύο.

Ο Guardian αναφέρει ότι τα θύματα βρίσκονταν ήδη μέσα στο ψυγείο-κοντέινερ όταν αυτό έφτασε στο βελγικό λιμάνι, γεγονός που σημαίνει ότι τα 39 θύματα ήταν κλειδωμένα σε θερμοκρασία -25 βαθμών, για τουλάχιστον δέκα ώρες, αφού το φορτηγό έφτασε στο λιμάνι.

Πιθανή η ανάμειξη των Snakeheads

Οι αρχές ξετυλίγοντας το κουβάρι της πολύνεκρης τραγωδίας, εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, την στιγμή που ο Guardian, αναφέρει ότι οι βρετανικές αστυνομικές αρχές επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς υπόπτους, μέλη συμμορίας που εδράζεται στην Βόρεια Ιρλανδία, κοντά στα σύνορα.

Η Telegraph αναφέρει, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, ότι οι αστυνομικοί διερευνούν μια συμμορία με βάση το νότιο Αρμαγκ, η οποία φέρεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να έχει διασυνδέσεις με αντιφρονούντες παραστρατιωτικούς.

Πιθανή ωστόσο, είναι και η ανάμειξη μελών της αδίστακτης κινεζικής συμμορία Snakeheads, ιδιαίτερα γνωστή στις αρχές.

Πρόκειται για την ίδια συμμορία δουλεμπόρων που είχαν κατηγορηθεί για την τραγωδία που στιγμάτισε το Ντόβερ το 2000, με συνολικά 58 Κινέζους νεκρούς.

Πως λειτουργούν οι Snakeheads
Με έδρα την ανατολική επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν, βγάζουν εκατομμύρια μεταφέροντας στην Δύση «σύγχρονους σκλάβους» και γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία. Στο στενό δίκτυο επαφών της συμμορίας φέρεται να είναι και μέλη της «Τριάδας», μιας επίσης στυγερής συμμορίας στην Κίνα.

Οι Snakeheads βρίσκουν ανθρώπους σε ανέχεια και υποσχόμενοι μία καλύτερη ζωή δυτικών προτύπων, τους μεταφέρουν στην Ευρώπη, κάτω από αντίξοες συνθήκες και αφού τους χρεώσουν 30.000 λίρες Αγγλίας για το ταξίδι.

Επιβιβάζοντάς τους σε φορτηγά, που μεταφέρουν προϊόντα, ξεκινούν το ταξίδι τους για την Ευρώπη σε άθλιες συνθήκες, δίχως τουαλέτα, τροφή ή νερό.

Μόλις οι άνθρωποι αυτοί αποβιβαστούν και πιάσουν δουλειά ξεκινάει νέο μαρτύριο, αφού πρέπει εντός του χρονικού διαστήματος των τριών χρόνων να αποπληρώσουν τα μέλη της συμμορίας για το ταξίδι.

Όπως αναφέρει η Mirror, επικαλούμενη πηγή, οι μετανάστες ξεκινούν να αποπληρώνουν το χρέος τους μόλις πιάσουν δουλειά, με στόχο να εξοφλήσουν και την τελευταία λίρα εντός τριών χρόνων. Διαφορετικά, οι Snakeheads ξεκινούν τις πιέσεις στα εναπομείναντα στην Κίνα μέλη της οικογένειάς τους.

Πηγή: in.gr