ΕλλάδαΚοινωνίαΥγεία

Κέρκυρα: Δωρεά οργάνων σε πέντε ανθρώπους από 28χρονο δότη

Ο 28χρονος νοσηλευόταν σε μη αναστρέψιμη κατάσταση -Εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες προσήλθαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος και των νεφρών
Ελπίδα ζωής σε πέντε ανθρώπους έδωσε με τα όργανά του ένας 28χρονος, που τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε μη αναστρέψιμη κατάσταση κόμματος, στην εντατική του Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Η μεταφορά οργάνων, η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα στην τελευταία διετία, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με επιτυχία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες προσήλθαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιταλία, για τη μεταφορά της καρδιάς, σε λήπτη στην περιοχή του Bergamo, των πνευμόνων σε λήπτη στην περιοχή της Bologna, του ήπατος στη Θεσσαλονίκη και των νεφρών σε λήπτες σε Αθήνα και Ιωάννινα.

«Είναι μία πράξη ύψιστου ανθρωπισμού, που πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους συνανθρώπους λήπτες των οργάνων, δείχνει το δρόμο πως μέσα από τη θλίψη, μπορεί να δημιουργηθεί ελπίδα στην κοινωνία και σε αρκετούς συνανθρώπους που περιμένουν σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής τους συμβατούς δότες» ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας, ενώ έδωσε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια του θανούντος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, που οργάνωσε και συντόνισε την διαδικασία, επεσήμανε πως «για άλλη μια φορά η ανθρώπινη αλληλεγγύη βρήκε την έκφρασή της στο πρόσωπο της οικογένειας του νεαρού ΜΔ 28 ετών, με την απόφασή της να δωρίσει τα όργανά του σε συνανθρώπους άγνωστους, χωρίς περιορισμούς φύλου, φυλής, θρησκευτικής, εθνικής ή άλλης διαφορετικότητας».

Όπως πρόσθεσε, η ΜΕΘ του νοσοκομείου, «επιτελώντας το έργο που της αναλογεί κατά το έτος 2018 άγγιξε υψηλούς δείκτες επιβιωσιμότητας (περί το 70%)» και τόνισε πως «η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστο δείγμα κοινωνικής προσφοράς, αλλά και σηματοδοτεί μια ακόμα απόδειξη πως η ζωή στο τέλος πάντα νικά. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας προς όφελος όσων η μεταμόσχευση αποτελεί το μοναδικό όπλο και ελπίδα στην αποκατάσταση της υγείας τους» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close