Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να προλάβουν τον βαρύ χειμώνα της περιοχής. Χθες το μνημείο επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι προκειμένου να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών, και έβγαλε και την… είδηση.
Βέβαια, ο Τούρκος υπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό, τονίζοντας ότι όλες οι μελέτες για το δεύτερο στάδιο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου είναι σε εξέλιξη.
Με αφορμή την επίσκεψη του Μεχμέτ Νουρί Ερσόι δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το εσωτερικό της Παναγίας Σουμελά, το οποίο είναι «καλυμμένο» από σκαλωσιές. Το αναστηλωτικό ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στο καθολικό της μονής, στα παρεκκλήσια, στους ξενώνες, στη βιβλιοθήκη και στα κελιά.


Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Facebook / Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Το σπουδαίο μνημείο, που είναι ορόσημο όχι μόνο για τον ελληνισμό του Πόντου αλλά και για το νομό Τραπεζούντας, από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων, έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, κάνοντας ρεκόρ προσέλευσης.
Κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών φάσεων που ολοκληρώθηκαν έχουν απομακρυνθεί περίπου 4.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων, ενώ ασφαλίστηκε και ένας βράχος 360 τόνων που απειλούσε το μοναστικό συγκρότημα. Επιπλέον έγιναν εργασίες εξωραϊσμού στο μονοπάτι προς τη Σουμελά και εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό υδραγωγείο και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι.
Πηγή: pontos-news.gr