Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος της Μόσχας.
Η σημερινή Θεία Λειτουργία αποτελεί ιστορικό γεγονός για την Εκκλησία της Ρωσίας, διότι με τον Πατριάρχη Κύριλλο συλλειτούργησε ο Επικεφαλής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εν Δυτική Ευρώπη των ενοριών της ρωσικής παραδόσεως, Αρχιεπίσκοπος Ντουμίνσκ Ιωάννης.
Ο κ. Ιωάννης έφτασε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για να επισημοποίηση την προσχώρηση των ενοριών της Δυτικής Ευρώπης στο Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά και να παραλάβει από τα χέρια του Πατριάρχη την Συνοδική Απόφαση Αποκατάστασης της Ενότητας.
Επίσης να σημειωθεί ότι στη Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε στα σλαβικά, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, συμμετείχε πλειάδα κληρικών των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εν Δυτική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο πρωτοδιάκονος Κωνσταντίνος (Μπάργκαν) ανέγνωσε το κείμενο της πατριαρχικής και συνοδικής επιστολής για την αποκατάσταση της ενότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των δυτικοευρωπαϊκών ενοριών της ρωσικής παράδοσης με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αμέσως μετά την ανάγνωση ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, παρέδωσε την συνοδική επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, συγχαίροντας τον «για την αποφασιστικότητα και την σταθερότητα που επέδειξε στις δύσκολες συνθήκες που εμφανίστηκαν μετά την απόφαση της επιστροφής».
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος προσέφερε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, τμήμα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Τύχωνα, Πατριάρχη Μόσχας, καθώς και μια εικόνα των Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Εκκλησία της Ρωσίας, οι οποίοι ήταν μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του 1917 – 1918.
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Ντουμνισκ Ιωάννης με απόφαση του Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ανυψώθηκε σε Μητροπολίτη.
Πηγή: Romfea.gr