Στο πλευρό των επιχειρηματιών του βράχου της Αθύτου στέκεται έμπρακτα και θεσμικά η Δημοτική διοίκηση Κασσάνδρας. Οι επιχειρηματίες του βράχου της Αθύτου βρέθηκαν  πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων η οποία παρενέβη με αφορμή καταγγελία κατοίκου της περιοχής,που σήμερα κατέχει θεσμικό ρόλο στο τοπικό Συμβούλιο και απεφάνθη ότι βάσει σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του 1973 ο Δήμος υποχρεούται να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων με το αιτιολογικό ότι διαπιστώνονται σ’αυτά αισθητικές παραβάσεις.
Η Δημοτική διοίκηση αφαίρεσε τις Άδειες λειτουργίας προκειμένου να είναι σύννομη  ταυτόχρονα,θεσμικά και υπηρεσιακά, επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βοηθήσει έμπρακτα και επί της ουσίας τις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Στακινός επισκέφθηκαν την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και είχαν εκτενή συνάντηση με τη Διευθύντρια Χριστοφορίδου Σοφία.
Μετά από διαλογική συζήτηση και παράθεση όλων των επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, επετεύχθη ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τις πληγείσες επιχειρήσεις καθώς η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων θα δώσει τη σχετική συνηγορία για να επιστραφούν οι άδειες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέλπιστα νωρίτερα από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί,με μοναδικό μέλημα του Δήμου να μην υποστούν επί μακρόν πλήγμα στη λειτουργία τους.
Η Δήμαρχος Κασσάνδρας μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη δήλωσε: ” Η Άθυτος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας. Με αφοσίωση εργαζόμαστε για το καλύτερο, τηρώντας πιστά τις θεσμικές μας δυνατότητες και αγωνιζόμενοι με σθένος όχι στα καφενεία και τις πλατείες για εντυπωσιασμό, αλλά στις Υπηρεσίες και τους Κρατικούς Οργανισμούς όπου επί πραγματικού παράγεται πολιτικό και όχι μικροπολιτικό έργο. Έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι η ανάπτυξη στην Άθυτο δε μπορεί να περιμένει και φυσικά δε μπορεί να κλυδωνίζεται, δώσαμε ηχηρό “παρών” στην αρμόδια Υπηρεσία και κατορθώσαμε να είμαστε επί της ουσίας στο πλευρό των Αθυτιωτών”.