Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο πανελληνίως που στολίστηκε και φωτίστηκε είναι αυτό του Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Σε μία όμορφη και ζεστή βραδιά, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Πολυγύρου και τις γλυκές φωνές των μικρών παιδιών άναψε το δέντρο το βράδυ της Πέμπτης στο ορεινό χωριό του Πολυγύρου.
 
Προπαραμονή της εορτής των Ταξιαρχών, που είναι τοπικής σημασίας, πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, κάθε ηλικίας, παρακολούθησε το άναμμα των φώτων στο ύψους 12 μέτρων έλατο, που κοσμεί την πλατεία του χωριού, ενώ στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να γευθούν τοπικά γλυκίσματα και κρασί.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε φυσικά ο δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιφιγένεια Κυριάκου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, κ.α. που έστειλαν τις ευχές τους με αφορμή τη γιορτινή ατμόσαφαιρα αλλά και την γιορτή των Ταξιαρχών, πολιούχοι του χωριού.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το άναμμα του δέντρου 10 τυχεροί κέρδισαν μετά από κλήρωση από ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ταξιάρχης, το χωριό των ελάτων

ΜΕ 1000 περίπου κατοίκους και σε υψόμετρο πάνω 650 μέτρα, ο Ταξιάρχης είναι το πιο όμορφο ίσως χωριό του Χολομώντα. Πράσινο, άγρια αλλά ταυτόχρονα προσιτή φύση και έλατα. Μια παραγωγή την οποία εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα οι Ταξιαρχιώτες φροντίζοντας το δάσος και την αναγέννησή του.
Σε κάθε ένα δέντρο που κόβεται στα φυτώρια του Χολοµώντα αντιστοιχούν περισσότερα από 20 που μεγαλώνουν για να κοπούν κι αυτά όταν έρθει η ώρα. Για κάθε δέντρο που κόβεται ένα νέο φυτεύεται στη θέση του. Τα νεαρά δέντρα φυτεύονται σε ηλικία 3-4 ετών και απαιτούνται 12 χρόνια για να φτάσουν σε ύψος το 1.80 εκ. και να διατεθούν προς πώληση. Το δασαρχείο άλλωστε επιβλέπει όλη τη διαδικασία, αδειοδοτεί και τοποθετεί σήµανση στο κάθε έλατο µε µολυβδοσφραγίδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ταξιάρχης τροφοδοτεί με έλατα το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς στη βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο. Η παραγωγή του ξεχωρίζει και τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα κοσμούν κεντρικές πλατείες πόλεων και χωριών ανά τη χώρα μας. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προμηθεύονται σχεδόν κάθε χρόνο το δέντρο του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου από τον Ταξιάρχη. Το κόστος της παραγωγής και της διακίνησης των ελάτων είναι υψηλό για τους παραγωγούς. Μόνο το ενοίκιο του χώρου σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα φτάνει τις 2000 ευρώ για καμιά δεκαριά ημέρες. Οι τιμές των δέντρων ξεκινούν από 30 ευρώ το μέτρο, αλλά διακαιώνουν τους καταναλωτές με την ομορφιά και τη φυσική ζωντάνια τους.