Διαφορετική, εμφανώς καλύτερη και περισσότερο σύγχρονη θα είναι πολύ σύντομα η εικόνα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής.
Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής που ως γνωστόν εδρεύει στον Πολύγυρο εξοπλίζεται σταδιακά με υπερσύγχρονα μηχανήματα, χάρη στο κληροδότημα του Ιωάννη Κατσάνη.
Μάλιστα μέσω ανακοίνωσης που εξεδόθη από τη Διοίκηση του νοσοκομείου γίνεται εκτενής αναφορά σε αυτό αλλά και στα ιατρικά μηχανήματα τα οποία θα βρίσκονται σύντομα στο Γενικό Νοσοκομείο.
«Μετά την έκδοση απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με θέμα: «Έγκριση σκοπιμότητας για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, μέσω κληροδοτήματος Ιωάννη Κατσάνη, για τις ανάγκες του Γ.Ν. Χαλκιδικής», προϋπολογιστικής δαπάνης 553.000,00 ευρώ, προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, μέσω κληροδοτήματος Ιωάννη Κατσάνη, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών ως εξής:
1. Υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσεως προϋπολογιστικής δαπάνης 55.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και κατακυρώθηκε στο ποσό των 46.500,00 € με Φ.Π.Α..
Ο Υπερηχοτομογράφος παρελήφθη, τοποθετήθηκε στο Ακτινολογικό Εργαστήριο και τέθηκε σε λειτουργία.
2. Ακτινογραφικό συγκρότημα ψηφιακό, DR (με ανάρτηση οροφής) προϋπολογιστικής δαπάνης 230.000,00 € με Φ.Π.Α.. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και κατακυρώθηκε στο ποσό των 186.000,00 € με Φ.ΠΑ..
Το ακτινογραφικό συγκρότημα παραδόθηκε και από τις 5/11/2019 εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελβετία ανέλαβε την εγκατάσταση του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Στην συνέχεια εξειδικευμένο προσωπικό από την Γερμανία θα το θέσει σε λειτουργία σε μία εβδομάδα.
3. Εξοπλισμός νεκροθαλάμου (ψυγείο έξι θέσεων, μηχανισμός ανύψωσης σωμάτων, φορεία μεταφοράς σωμάτων, τράπεζα περιποίησης σωμάτων), προϋπολογιστικής δαπάνης 40.000,00 € με Φ.Π.Α..
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και κατακυρώθηκε στο ποσό των 39.680,00 € με Φ.Π.Α..
Στον χώρο έγιναν εργασίες (αποξήλωση παλιών υλικών, αντικατάσταση πλακιδίων, ανακατασκευή υδραυλικού και αποχετευτικού δικτύου, επιδιόρθωση δομικών επιφανειών, ελαιοχρωματισμός τοίχων και οροφής, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, κατασκευή εποξειδικού δαπέδου) ποσού 9.932,55 € με ΦΠΑ εις βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Ο εξοπλισμός παραδόθηκε και τέθηκε σε λειτουργία.
4. α) Δύο κλίβανοι ατμού με ατμογεννήτρια (έως 450 lt) προϋπολογιστικής δαπάνης 200.000,00 € με Φ.Π.Α..
Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης προδικαστικής προσφυγής κατά του πρακτικού τεχνικών δικαιολογητικών συμμετοχής.
β) Λοιπός εξοπλισμός προϋπολογιστικής δαπάνης 28.000,00 € με Φ.Π.Α..
Θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εγκατάσταση των κλιβάνων ατμού με ατμογεννήτρια.
Δείτε αναλυτικά τον συνοπτικό πίνακα κληροδοτήματος του Ιωάννη Κατσάνη.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ-ΙΩΑΝΝΗ-ΚΑΤΣΑΝΗ
 

Πλήρες ρεπορτάζ από το XalkidikiPolitiki

 
Το XalkidikPolitiki ήταν το Μέσο που ασχολήθηκε εκτενώς και ενδελεχώς με το κληροδότημα του Ιωάννη Κατσάνη ο οποίος καταγόταν από την Αφυτο Χαλκιδικής και απεβίωσε το 1989.
Η τελευταία επιθυμία του ήταν να ανεγερθεί Νοσοκομείο στο χωριό του στην Άθυτο, δυναμικότητας 40 κλινών, προς ανακούφιση των συγχωριανών αλλά και των επισκεπτών.
Θέλοντας ο ίδιος να πάνε σε σίγουρα χέρια τα κληροδοτήματα του έβαλε ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε οι κόποι μιας ζωής να πιάσουν τόπο. Όμως χάθηκε στη γραφειοκρατία του κράτους και η τύχη της κληρονομιάς χάθηκε αλλά δε λησμονήθηκε.
Για την συγκεκριμένη περίπτωση είχε μιλήσει στο XalkidikiPolitiki και τη Σουζάνα Καζάκα η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου τον Απρίλιο του 2018.
Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2018 είχε γίνει άλλο ρεπορτάζ το οποίο αναφερόταν στην κληρονομιά Κατσάνη στην Αθυτο με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα.
Δείτε τα σχετικά βίντεο: