Πολιτική

«Αποδοχή του υπουργείου για κακοποίηση των αρχαίων στις Σκουριές»

Η δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα

Σε δήλωση σχετικά με την ερώτηση που είχε κάνει για τον αρχαιολογικό χώρο στις Σκουριές και την προστασία του προχώρησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε την γραπτή απάντησή του στην ερώτηση για το θέμα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση πράγματι συνέβη “αλλοίωση των αρχαιοτήτων που, ενδεχομένως, υπήρχαν στη θέση Σκουριές, αλλά και του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής”. Βέβαια, το Υπουργείο σπεύδει να αποδώσει την κακοποίηση αυτή σε “δασεργάτες της δεκαετίας του 1960”, κι όχι στην εξορυκτική ασυδοσία, παρόλο που στην ίδια απάντηση παραδέχεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίστηκε σε ανασκαφή πολύ μετά από την δεκαετία του 1960.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το είναι ότι το Υπουργείο παραδέχεται ότι “ο χώρος ήταν και εξακολουθεί να είναι περιφραγμένος και φυλασσόμενος” από την εταιρία ενώ σε σχέση με το θέμα της εμβάθυνσης της αρχαιολογικής έρευνας, το Υπουργείο συνεχίζει να υιοθετεί την ρητορική της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι “στον χώρο κατάληψης του έργου δεν βρέθηκαν αρχαιότητες, πέραν των ήδη εντοπισμένων”.

Η διαρκής υποβάθμιση των αρχαιοτήτων σε μία περιοχή όπου άνθισε ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός κατατρέχει την Βόρεια Χαλκιδική από τότε που εμφανίστηκαν σε αυτήν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες. Το θέμα των αρχαιοτήτων των Σκουριών θα αποτελέσει στο πλαίσιο αυτό ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close