To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 9:30π.μ ομάδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για γονείς στη Ν. Καλλικράτεια.
Η ομάδα πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Καλλικράτειας και θα υλοποιείται στην
αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δημαρχείου.
Γενικός στόχος της ομάδας είναι η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή ψυχικά παιδιά στη ‘’σύγχρονη’’ κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνους τους προστατευτικούς παράγοντες οι οποίοι αποτελούν «ασπίδα» για όλες τις παράνομες ουσίες και την εξάρτηση από αυτές, αλλά και για τις νόμιμες καθημερινές εξαρτήσεις (κινητό, τηλεόραση, ίντερνετ κλπ) που μπορεί να φαίνονται λιγότερο επικίνδυνες, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξίσου σοβαρές.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ομάδα είναι: οι ανάγκες των παιδιών σήμερα, πώς μπορούν οι γονείς να έχουν μια ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί τους, πώς μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, να του μάθουν να εκφράζει τις δυσκολίες του, να βρίσκει τρόπους να τις ξεπερνά, να παίρνει πρωτοβουλίες, να εκφράζει συναισθήματα , να αντιστέκεται στις επιρροές , να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του, και τέλος η ενημέρωση των ίδιων των γονέων σχετικά με τις εξαρτήσεις και πώς μπορούν να δράσουν οι ίδιοι προληπτικά στο πρόβλημα.
Ο τρόπος που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του σεμιναρίου, όπως και σε κάθε άλλη ομάδα γονέων, είναι ο βιωματικός με διάρκεια δέκα δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την υγιή ανάπτυξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια και να πάρουν στήριξη στο ρόλο τους ως γονείς.