Είκοσι μηχανήματα έργου θα επιχειρούν εντατικά για τις επόμενες 24 ώρες στην Ολυμπιάδα του δήμου Αριστοτέλη που επλήγη από σφοδρή βροχόπτωση.
Με παρέμβαση του ίδιου του δημάρχου Στέλιου Βαλιάνου κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο για να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη νωρίς σήμερα το πρωί. Το κλιμάκιο, μεταξύ άλλων αποτελούταν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών  Γεώργιο Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, εκπρόσωπο του επιτελείου του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος.  Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη αφορούσαν δύο στάδιο. Σε πρώτη φάση να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα για να καθαρίσουν τα επίμαχα ρέματα και να αποτρέψουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα από τη Δευτέρα που προβλέπεται επιδείνωση του καιρού. Το Υπουργείο Υποδομών θα διαθέσει μέσω της Εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ ένα στόλο μηχανημάτων για το τρέχον διήμερο τουλάχιστον, ενώ τρία μηχανήματα, δύο φορτωτές και ένα μικρότερο μηχάνημα διαθέτει ο στρατός. Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς ήδη, ενώ παράλληλα έχει γίνει επαναφορά της κοίτης του ρέματος προς τη θαλάσσια ζώνη για να απομακρυνθούν τα ύδατα από τις κατοικημένες περιοχές.
Σε δεύτερη φάση αποφασίστηκε να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί η οργανωμένη και μελετημένη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που συνεχώς πλήττεται από τέτοια φαινόμενα.


Αυτοψία Περιφερειάρχη στην περιοχή

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής πραγματοποίησε μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια, την Περιφερειακή Σύμβουλο Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου και τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Χαράλαμπο Στεργιάδη, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στις πληγείσες περιοχές και ενημερώθηκε και για το μέγεθος των ζημιών.
Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια εργάζεται ώστε να δοθεί οριστική λύση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. “Περιμένουμε από το Δήμο να εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες αποτελεσματικής ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση, είτε από ευρωπαϊκά, είτε από εθνικά προγράμματα για να υλοποιήσουμε τα αναγκαία έργα, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της περιοχής”, τόνισε
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ο περιορισμός των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλεται στις εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων, που έγιναν από το καλοκαίρι στην περιοχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες αρχίζουν άμεσα, ενώ οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη δεσμεύτηκαν για την άμεση συνδρομή σε πόρους για τα αναγκαία έργα και την αποζημίωση των πληγέντων.