Περιοδεία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής που χτυπήθηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες, πραγματοποίησε χθες τη Κυριακή, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Δελή, τον Θόδωρο Ιγνατιάδη, Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Κυριάκο Παρθενιάδη, γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Χαλκιδικής.
«Οι τραγικές εικόνες για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν σχεδιάζουν και δεν υλοποιούν τα έργα που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων από τις πλημμύρες.
Κατοικίες, υπόγειες και ισόγειες, καλυμμένες με τόνους λάσπης, σπίτια που το νερό με την ορμή του, παρέσυρε μέρος της θεμελίωσης, κατεστραμμένοι δρόμοι, κατεστραμμένοι αγωγοί (βιολογικού, ύδρευσης), οικοσκευές (ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, έπιπλα) που έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο όγκος των υδάτων χτύπησε και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων της «Ελληνικός Χρυσός», και παρέσυρε υλικά από τους χώρους απόθεσης τελμάτων, μέσω των ρεμάτων.
Οι κάτοικοι με φτυάρια, με σκούπες, με κάθε τρόπο προσπαθούν να καθαρίσουν τις λάσπες και τα νερά από τα σπίτια τους. Συνεργία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος. Για τη διάνοιξη των ρεμάτων έχουν κινητοποιηθεί μηχανήματα του στρατού και ιδιωτών.  Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει από κλιμάκια μηχανικών από αύριο Δευτέρα ή και Τρίτη.
Για πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του οικισμού της Ολυμπιάδας βρίσκονται εκτεθειμένοι στα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι γνωστό και εντοπισμένο το πρόβλημα, δεν γίνονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόβλημα φαίνεται να  αφορά  στη διευθέτηση των ρεμάτων (Πετρόλακας, Μπασκέδης και Μαυρόλακας) μέσω των οποίων κατεβαίνουν τεράστιοι όγκοι νερού και φερτών υλικών από το βουνό. Ο Πετρόλακας και ο Μπασκέδης ενώνονται μέσα στον οικισμό με αποτέλεσμα τα νερά να εκτονώνονται πάνω στα σπίτια και τις καλλιέργειες.
Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο καθαρισμός και εν μέρη η εκβάθυνση των ρεμάτων στο τμήμα που βρίσκεται εντός του οικισμού.
Εν αναμονή του νέου κύματος κακοκαιρίας απόψε, οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα χειρότερα».
Τόσο ο Γιάννης Δελής, όσο και ο Θ. Ιγνατιάδης, ανέδειξαν ότι είναι επιλογή των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης να μην ιεραρχούνται ως αναγκαία και να μην πραγματοποιούνται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας γιατί δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Τέλος, αναφέρθηκαν στις δεκάδες παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην κατεύθυνση σχεδιασμού και υλοποίηση τέτοιων έργων και τόνισαν ότι θα πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση ώστε να υπάρχει γρήγορη και πλήρη καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στο 100%, είτε οι ζημιές αφορούν κύριες είτε δευτερεύουσες κατοικίες, υποδομές κλπ.