ι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό έχουν φτάσει τους 10, όπως ανέφερε στον realfm 97,8 η Γλυκερία Μητροπούλου από το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Μιλώντας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου είπε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τραυματίες είναι 135, εκ των οποίων 12 νοσηλεύονται στο Δυρράχιο και 60 στα Τίρανα.

Σύμφωνα πάντως με τα αλβανικά ΜΜΕ, οι νεκροί ανέρχονται στους 15 και ο τραγικός αριθμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί, αφού υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα. 
Όπως μεταδίδουν και αλβανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

«Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».
Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο. Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, πυροσβέστες και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός βοηθώντας στο έργο του απεγκλωβισμού, όσων έχουν παγιδευτεί.

Συγκλονιστική είναι η στιγμή διάσωσης ενός παιδιού μέσα από τα συντρίμμια, όπως φαίνεται στα βίντεο του ReportTV.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “η κατάσταση είναι δραματική. Όλες οι προσπάθειές μας είναι για να απεγκλωβίσουμε, να σώσουμε όσους βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια”.
Ο Μέτα επισκέφθηκε το νοσοκομείο στα Τίρανα, στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες.
“Όλη η χώρα είναι σοκαρισμένη από τον σεισμό. Πρέπει να σώσουμε τους πολίτες. Ελπίζω να μην αυξηθούν τα θύματα” ανέφερε.
Νέος ισχυρός σεισμός κοντά στα Τίρανα
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι κοντά στα Τίρανα.
Σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Ευρωμεσογειακού, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ σε εστιακό υποθαλάσσιο βάθος 10 χλμ..
Όσο για το επίκεντρο του εντοπίζεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Αλβανίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ράμα – Εντολή του Πρωθυπουργού να αναχωρήσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την Αλβανία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Μητσοτάκης : Να κινηθούμε γρήγορα, να σώσουμε ζωές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον χθεσινοβραδινό σεισμό.
Οκ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία πρόκειται να συνδράμουν τις αλβανικές αρχές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.
«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.
Πηγή: real.gr