Η Δημοτική Παράταξη “Ισχυρός Αριστοτέλης” αναφέρεται σχετικά με το θέμα των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης.
Αναλυτικά:
Το  παρόν δελτίο τύπου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, τόσο τη δικής μας, όσο και πολλών κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη, για την στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής στο μείζον θέμα των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης.
Σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (21/11/2019), ο Δήμαρχος κ. Βαλιάνος περιορίστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση, με καταγραφή των ήδη γνωστών θεμάτων που έχουν προκύψει και με σαφή τη διάθεση του να διαχειριστεί κυρίως πολιτικά την κατάσταση, χωρίς τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργήσει επιπρόσθετη ανησυχία τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στους παριστάμενους πολίτες, για τον τρόπο που σκοπεύει να χειριστεί το φλέγον αυτό ζήτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια και την προστασία των περιουσιών και των κατοίκων του χωριού.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Βαλιάνου σε ενημερωτικό μέσο, όπου έγινε σαφές πως έκανε ένα ακόμα βήμα πίσω από ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί και είχε δεσμευτεί ο Δήμος να πραγματοποιήσει με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις δηλώσεις αυτές, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με το ΤΕΕ, ως τεχνικού συμβούλου, για να αποφανθεί αντί της ΕΑΓΜΕ, που «δεν έχει τα κονδύλια», αγνοώντας μάλλον ότι το συγκεκριμένο κονδύλι για την μελέτη της ΕΑΓΜΕ έχει δεσμευτεί από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή στον προϋπολογισμό του Δήμου και υπάρχει έτοιμη προς υπογραφή η Σύμβαση με την ΕΑΓΜΕ για την υλοποίηση αυτής της μελέτης (όπως ψηφίστηκε με τις με αριθ. 54/26-02-2019 και 212/12-08-2019 Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, δεσμεύοντας 50.000 ευρώ στον δημοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότησή της (ΚΑ 70.7413.04 σύμφωνα με τη με αριθμό 4286/18-02-2019 Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης, η οποία καταχωρήθηκε με α.α. 411/18-02-2019 – ΑΔΑ: 66ΘΖΩΨ2-ΟΚΤ, στο Μητρώο Δεσμεύσεων).
Στις ίδιες μάλιστα δηλώσεις, έδειξε καθαρά το πως αντιλαμβάνεται το θέμα, χρησιμοποιώντας πολιτική «ίσων αποστάσεων» και έντεχνη ουδετερότητα σε σχέση με τις ευθύνες, διερωτώμενος αν οι ρωγμές στη Στρατονίκη οφείλονται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο, που υπάρχει σύμφωνα με πρόδρομα ερευνητικά αποτελέσματα, ή αν οφείλονται στην συνεχιζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από το χωριό.
Ενημερώνουμε τον κ. Δήμαρχο ότι χρονοτριβώντας να εφαρμόσει τις λύσεις που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δρομολογήσει για την ερμηνεία και αντιμετώπιση του σοβαρού φαινομένου στην Στρατονίκη, θέτει καθημερινά σε μεγαλύτερο κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων του οικισμού. Άλλωστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και η σεισμικότητα της περιοχής, θα πρέπει να μας κάνουν όλους ακόμη πιο προσεχτικούς και υπεύθυνους.
Η επίσπευση των ενεργειών αναδείχτηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία, στον Πολύγυρο, την Παρασκευή 15/11/2019. Στη σύσκεψη, μάλιστα, δεν είχε προσκληθεί από τον Δήμαρχο ο άμεσα – λόγω του θεσμικού του ρόλου- ενδιαφερόμενος, Προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης, ο οποίος τελικά παρέστη έπειτα από επικοινωνία με δική του πρωτοβουλία με τον Δήμαρχο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη κ. Τσακνής, αναφέρθηκε στα παραπάνω και προέβη σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα, για τα οποία δεν έλαβε καμία απάντηση, με αποτέλεσμα να ζητήσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν άμεσα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο Αριστοτέλη.
Το συμπέρασμα για τις έως τώρα κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ουσιαστική εξέλιξη ή ενέργεια για τη Στρατονίκη, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες που δρομολόγησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την παρέμβαση του πλέον αρμόδιου δημόσιου επιστημονικού φορέα, της ΕΑΓΜΕ, ενώ δεν υπάρχει καν η απαιτούμενη επικοινωνία του κ. Δημάρχου με το Τοπικό Συμβούλιο της Στρατονίκης για αυτό ή για άλλα θέματα που αφορούν το χωριό.
Απαξίωση ενός τόσο σημαντικού θέματος ή προσπάθεια μεθόδευσης;