Περισσότερες από 1.350 γυναίκες στην Αυστραλία κέρδισαν μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη κατά της Ethicon, θυγατρικής της Johnson & Johnson (J&J), για τα κολπικά πλέγματα: εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνταν για την πρόπτωση των πυελικών οργάνων και την ακράτεια μετά τον τοκετό. Ασθενείς ανέφεραν ότι μετά την τοποθέτηση του πλέγματος υπέφεραν από χρόνιο πόνο, αιμορραγία και έντονη δυσφορία κατά την ερωτική πράξη.
Όπως αποφάνθηκε η δικαστής Anna Katzmann, που ανέλαβε την υπόθεση, πολλές από τις πληροφορίες που παρείχε η εταιρεία για τα προϊόντα της ήταν «ανακριβείς» και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούσαν σε «ψευδείς ερμηνείες».
«Οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί, όχι αμελητέοι και, κατά την παραδοχή της ίδιας της Ethicon, μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες» δήλωσε η Katzmann.
Η εταιρεία, με τη σειρά της, σχολίασε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της έφεσης. «Η Ethicon πιστεύει ότι η εταιρεία έδρασε ηθικά και υπεύθυνα στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη διανομή εκείνων των προϊόντων», δήλωσε.
Μια από τις γυναίκες, η Julie Davis, που προσέφυγε πρώτη στη δικαιοσύνη, είχε, φυσικά, εντελώς διαφορετική άποψη: «Αντιμετώπισαν τις γυναίκες σαν ινδικά χοιρίδια, είπαν ψέματα και δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν» σχολίασε στους ρεπόρτερ βγαίνοντας από το δικαστήριο.
Την περασμένη χρονιά, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τις παθούσες, αναγνωρίζοντας ότι είχαν ζήσει δεκαετίες «αγωνίας και πόνου».
Η απόφαση του δικαστηρίου έκλεισε μία μόνο από τις δικαστικές διαμάχες που έχει αντιμετωπίσει η Johnson & Johnson για διάφορα προϊόντα της, περιλαμβανομένων οποιοειδών. Για τα κολπικά πλέγματα, ειδικότερα, υπάρχει δικαστικό προηγούμενο στις ΗΠΑ, όπου η πολυεθνική κλήθηκε πρόσφατα να καταβάλει 117 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Δείτε ένα ρεπορτάζ για την ιστορική δίκη και την έκβασή της:

Πηγή: womantoc.gr