Την ανάγκη να εξεταστεί και με μια προσεκτικότερη ματιά το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε σχέση με τον τουρισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Όπως τόνισε όντως υπάρχει μια μερίδα συναδέλφων του ξενοδόχων που θέλησαν οικονομικά να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να μισθώσουν τα ξενοδοχεία τους με συμφωνίες είτε με το ίδιο το Υπουργείο είτε με κάποιες ΜΚΟ ώστε να λειτουργήσουν ως δομές και να φιλοξενήσουν πρόφυγες, συνήθως οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά. Όπως είπε ο κ. Τάσιος πρόκειτια κυρίως για επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα ή στον ορεινό όγκο, και πιο σπάνια σε τουριστικά παραθαλάσσια μέρη.
“Όπου χρειαστεί και υπάρξει προσφορά για φιλοξενία πρέπει να το σκεφτούμε καλά γιατί πρέπει να προστατέψουμε αυτό που χτίζουμε τα τελευταία 30 χρόνια. Κι όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Όλοι την έχουν την ανάγκη για μια ανθρώπινη στέγη αλλά τα ζητήματα της επόμενης μέρας απαιτούν ψυχραιμία και επανεξέταση  για τις επιλογές εξαμήνου ή τριμήνου που μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα”, ανέφερε ο κ. Τάσιος μεταξύ άλλων.
Νέες προοπτικές
Ο κλάδος των Ξενοδόχων έχει κάνει ήδη τις προτάσεις του για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται. Ο οδικός τουρισμός και από την Κεντρική Ευρώπη πέρα από τα Βαλκάνια είναι μια από τις βασικές στοχεύσεις. “Από τα Βαλκάνια μόνο έχουμε 3 και 4 εκατομμύρια τουρίστες. Φανταστείτε να είχαμε αντίστοιχα οδικούς επισκέπτες από Γερμανία και Αυστρία μέσω Σερβίας και Σκοπίων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Ένα ξεονοδοχείο δεν πτωχεύει ποτέ, οπότε ο πελάτης θα πάρει το αυτοκίνητό του και θα έρεθι χωρίς να εξαρτάται από κανέναν. Είπαμε και στον Υπουργό ότι θα πρέπει η Ελλάδα να φέρει τον οδικό τουρίστα της Ευρώπης στη χώρα μας.