Στην από 30-9-2019 Ερώτηση με θέμα: «Υποβάθμιση του Β’ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών του ΕΦΚΑ Χαλκιδικής σε Αποκεντρωμένο Τμήμα», που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, απάντησε με το υπ’ αριθ. Πρωτ.: 1313602/4-11-2019 έγγραφό του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ουσιαστικά, ο αρμόδιος Υπουργός μιλάει για ‘’μη υποβάθμιση’’ του Υποκαταστήματος σε Αποκεντρωμένο Τμήμα αγνοώντας προφανώς τις πρακτικές δυσκολίες εξυπηρέτησης των πολιτών και μετάβασης σε αποστάσεις που φτάνουν έως και 100 χιλιόμετρα.
Με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα, συστήνεται μία Διεύθυνση στον Πολύγυρο από την οποία το εν λόγω Υποκατάστημα των Νέων Μουδανιών θα εξαρτάται λειτουργικά ως Αποκεντρωμένο Τμήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του Υποκαταστήματος των Νέων Μουδανιών θα μειωθεί δραματικά αφού θα πρέπει οποιαδήποτε ενέργεια να εγκρίνεται από τη Διεύθυνση του Πολυγύρου, η οποία είναι πολύ αμφίβολο αν θα στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό.
Επομένως, ασφαλώς και μιλάμε για υποβάθμιση του Τμήματος των Νέων Μουδανιών αφού δε θα έχει την απαραίτητη δικαιοδοσία για να εξυπηρετεί τον πολίτη, ο οποίος θα αναγκάζεται να διανύει μια μεγάλη χιλιομετρική απόσταση για τη Διεύθυνση του Πολυγύρου.
Ο κος Υπουργός δε λαμβάνει υπόψη του επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όπως έπραξε σε άλλους νομούς της χώρας όπου όχι μόνο διατηρήθηκαν τα αντίστοιχα υποκαταστήματα  αλλά αύξησε και τον αριθμό τους. Επίσης, το εν λόγω Υποκατάστημα των Νέων Μουδανιών βρίσκεται κοντά σε βιομηχανική ζώνη οπότε εξυπηρετεί και επιχειρήσεις εκτός από ιδιώτες , γεγονός που σε άλλες περιοχές ελήφθη υπόψη ενώ για την περιοχή των Νέων Μουδανιών όχι.
Ο κος Πάνας επισημαίνει σχετικά: «Η υποβάθμιση του Β’ Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ μισθωτών Νέων Μουδανιών είναι γεγονός, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του αρμόδιου Υπουργού για το αντίθετο. Το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη, εντείνεται με αυτή την εξέλιξη η οποία αποτελεί κατάφωρη αδικία για τον Νομό μας. Οι ιδιαιτερότητες της Χαλκιδικής γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά είναι αναγνωρισμένες και παρόλ’ αυτά ο Υπουργός τις αγνοεί. Θα συνεχίσω να προσπαθώ με κάθε μέσο που διαθέτω για να κρατήσει η Υπηρεσία το ρόλο της και για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μου.‘’