Ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το ζήτημα των πολύμηνων καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των πληγέντων της Χαλκιδικής από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου.
Όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή της η βουλευτής, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ στους πολίτες, στους επαγγελματίες και στους αγρότες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Δυστυχώς, καμία δράση επίσπευσης δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αρνηθεί ταυτόχρονα και την απόδοση προκαταβολών για την εξομάλυνση της αγοράς, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο.
Η συγκεκριμένη καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρότατες ανησυχίες και στους πληγέντες της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που δοκιμάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι συμπολίτες τους που αντιμετώπισαν ακραία καιρικά φαινόμενα πριν από 5 μήνες ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019
Προς τους Υπουργούς : 
Εσωτερικών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  
Θέμα : Απαράδεκτες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αγροτών για τις καταστροφές της θεομηνίας του Ιουλίου στη Χαλκιδική. 
Πέρασαν τέσσερις και πλέον μήνες από την καταστροφική θεομηνία της 10 Ιουλίου 2019 κι οι πολίτες, αλλά κι οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής που επλήγησαν δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, παρόλο που η σχετική καταγραφή έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση 20725/Β.979/10-5-2011), εντούτοις, καμία αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί. Επίσης, δεν έχουν πληρωθεί οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, ενώ δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις ούτε σε φυσικά πρόσωπα για τις ζημιές που υπέστησαν, είτε στην πρώτη κατοικία τους, είτε σε δευτερεύουσες κατοικίες και κτίσματα.
Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία καταβολή χρημάτων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί υπέρογκα βάρη στους ιδιοκτήτες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους παραγωγούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επωμισθούν όλο το κόστος των επισκευών, όπως και τις ζημίες στις καλλιέργειές τους, χωρίς να έχουν καμία βοήθεια και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των συγκεκριμένων ημερών.
Σε ότι αφορά τις δράσεις καταγραφής, αυτές έχουν ολοκληρωθεί από τους δήμους και σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, για να καταβληθούν τα ποσά των αποζημιώσεων και να αποδοθούν στους δικαιούχους. Παρόλο, λοιπόν, που είχαν ανακοινωθεί από το κυβερνητικό κλιμάκιο 500.000 ευρώ για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες της Χαλκιδικής και ταυτόχρονα είχαν ανακοινωθεί διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και είχαν δοθεί υποσχέσεις για προκαταβολές στους αγρότες, μέχρι σήμερα οι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια.
Επειδή η αποζημίωση των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφές της 10ης Ιουλίου στη Χαλκιδική αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.
Επειδή είναι απαράδεκτο τέσσερις και πλέον μήνες μετά να μην έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί : 
Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες της Χαλκιδικής από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου;