Στην συνάντηση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής στην Αρναία συμμετείχε η Κυριακή Μάλαμα. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση είναι απαραίτητες μια σειρά από δράσεις για την στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, οι οποίες θα εστιάσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και στις νέες προκλήσεις, στις οποίες καλείται να απαντήσει η ελληνική κτηνοτροφία.
Όπως τονίστηκε από όλους, το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο παραμένει πολύ υψηλό, ενώ η πρωτογενής παραγωγή της χώρας δεν είναι θωρακισμένη απέναντι σε κρίσεις και διαρθρωτικά προβλήματα.
Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία αυτή τη στιγμή σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό, ενώ ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής συνεχίζει να αυξάνει. Επίσης, προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο εδώ και χρόνια, όπως είναι οι καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων κι ενισχύσεων, αλλά κι οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις σταβλικές εγκαταστάσεις και την διαχείριση των βοσκότοπων συνεχίζουν να υφίστανται.
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν επίσης την έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας για την στήριξη των νέων κτηνοτρόφων, ενώ ταυτόχρονα τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων που αφορούν στην βιολογική κι εκτατική κτηνοτροφία, τα οποία διαρκώς περιστέλλονται.
Η Κυριακή Μάλαμα επισήμανε ότι η συμβολή της κτηνοτροφίας και του πρωτογενή τομέα συνολικά, στην ανάπτυξη της οικονομίας της Χαλκιδικής είναι κομβικής σημασίας. Σημείωσε τέλος ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος του Νομού θα πρέπει να μπει αποφασιστικά μπροστά, για την δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων κι ομάδων παραγωγών που θα προστατέψουν το ποιοτικό ντόπιο κτηνοτροφικό προϊόν από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και τακτικές συμπίεσης των τιμών.