Η «Βαρβάρα» παρασκευάστηκε από γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Καλλικράτειας και σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, μοιράστηκε λίγο μετά την εκκλησία για να την απολαύσουν όλοι ζεστή και αχνιστή.
Για μια ακόμη χρονιά τηρήθηκε το έθιμο της Βαρβάρας στη Νέα Καλλικράτεια με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Η Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα των παιδιών

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να την «γλυκάνουν» να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν «Βαρβάρα».
Η σημαντικότερη όμως λαογραφική και Πανελλήνια προσφορά προς την Αγία Βαρβάρα είναι τα εορταστικό κολυβόζουμο ή σπερνά, που αλλιώς λέγονται και «Βαρβάρα». Προσφέρονται στην ωραία Αγία για να κρατήσει τα πρόσωπα όλων ωραία και μακριά από τις δυσμορφίες της ευλογιάς. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το έθιμο θα φάνε όλοι από τη «Βαρβάρα» και θα μοιράσουν και στους άλλους.
Ο πληθυσμός της Ν. Καλλικράτειας
Ο κύριος πληθυσμός της Νέας Καλλικράτειας έλκει τη καταγωγή του από την Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης. Πρόκειται για έθιμο που το έφεραν από τη Μικρά Ασία και το τιμούν μέχρι και σήμερα.