Η διαδικασία κτηματογράφησης φτάνει προς στο τέλος της σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει τις νέες παρατάσεις οι οποίες ήταν και οι καταλυτικές αφού έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες παρατάσεις για καμία από τις περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση. Ο υπουργός κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε μεταξύ άλλον ότι: «Προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου. Ωστόσο από τώρα ενημερώνουμε, και προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου, ότι τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Και το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης». Επίσης διαβεβαίωσε πως: «Ουδείς εκπρόθεσμος πολίτης αντιμετωπίζει κίνδυνο να χάσει το ακίνητό του, αλλά θα υπήρχε μια ηθική αφερεγγυότητα απέναντι στους συνεπείς πολίτες, αν δεν προβλεπόταν πρόστιμο για τον ασυνεπή, πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς επιβάλλει η νομοθεσία». Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εφαρμογή μια «σιωπηλή παράταση», η οποία θα ισχύει μέχρι το τον Ιούνιο του 2020. Σε αυτήν την περίοδο χάριτος που δίνεται από το υπουργείο, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν την δήλωση τους στο Κτηματολόγιο ακόμα και εκπρόθεσμα χωρίς να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων. Όπως τόνισε και ο υπουργός τα πρόστιμα αυτά θα ενεργοποιηθούν θέτοντας σε ισχύ τον νόμο 2308/1995, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε καμία από της περιοχές όπου έχει περατωθεί η κτηματογράφηση τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει ακαριαία ενεργοποίηση του αιφνιδιάζοντας τους πολίτες αλλά θα  προηγηθεί η έγκαιρη ενημέρωση τους ώστε να μην γίνει λόγος για άδικη μεταχείριση μεταξύ των πολιτών.
Εκτός όμως από τα χρηματικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερήσουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους, όπως προειδοποιούν τεχνικοί σύμβουλοι της Εταιρίας Mechanicus,  κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν και όσοι δεν υποβάλουν καθόλου δήλωση για τις ιδιοκτησίες τους. Οι αρμόδιοι προαναγγέλλουν πως σε περίπτωση που δεν καταχωρηθεί μια ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο,  για το ακίνητο αυτό δεν θα μπορεί στο μέλλον να εκδοθεί οικοδομική άδεια και να γίνει μεταβίβαση ή πώληση αυτού.
Υπάρχει βέβαια ακόμα χρόνος για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ακόμη και σε αρχική μορφή, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και τον εντοπισμό των ακινήτων τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δηλωθούν όλες οι αδήλωτες μέχρις στιγμής ιδιοκτησίες δίνοντας την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν αρχικά όσα δικαιολογητικά έχουν στην κατοχή τους σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να συλλέξουν και να καταθέσουν τα υπόλοιπα που έχουν σε εκκρεμότητα.
Γιατί πρέπει να δηλώσω την ιδιοκτησία μου στο Κτηματολόγιο; – Τί απαντά η Αναστασία Συμεωνίδου Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός της Mechanicus
Ακόμα και αν η διαδικασία δήλωσης των ιδιοκτησιών για πολλούς φαντάζει ένας ακόμα «Γολγοθάς» της γραφειοκρατίας στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θεμελιώδες έργο για την Ελλάδα το οποίο έχει πολλά και σημαντικά οφέλη τόσο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων όσο και για την εθνική οικονομία.  Με την διαδικασία της κτηματογράφησης και της καταχώρησης όλων των εμπράγματων δικαιωμάτων σε μία ενιαία βάση δεδομένων εξασφαλίζονται:

  • Η οριστική και χωρίς αμφισβήτηση κατοχύρωση των ιδιοκτησιών των πολιτών.
  • Η πιο άμεση και εύκολη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.
  • Η διαφάνεια και η ασφάλεια στις μεταβιβάσεις των ακινήτων.
  • Η αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και η αύξηση της αξία της ακίνητης περιουσίας.

Το Κτηματολόγιο αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για την οργάνωση της χώρας και κατά συνέπεια για την ανάπτυξή της. Ας μην ξεχνάμε πως αποτελεί ένα υποχρεωτικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ε.Ε. και κινδυνεύει να χαθεί το κονδύλι που έχει δοθεί και φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Η δήλωση των ιδιοκτησιών μας στο Κτηματολόγιο είναι υποχρέωση όλων μας, ακόμα και εάν δεν γνωρίζεται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσής σας μπορείτε να απευθυνθείτε στους επαγγελματίες μηχανικούς και δικηγόρους για την άμεση και σωστή καταχώρηση των ιδιοκτησιών σας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Για την Mechanicus – Τεχνικοί Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
Συμεωνίδου Αναστασία, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός