Πλούσιο αφιέρωμα του ”Polismagazino” στο Πολιτιστικό Ημερολόγιο και την δημοσιογράφο Σουζάνα Καζάκα που το συνέβαλε ως ιδέα και το επέκτεινε σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά, αναφορά γίνεται και στο xalkidikipolitiki.gr.
Αναλυτικά:
Το «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» είναι «παιδί» της δημοσιογράφου Σουζάνας Καζάκα που το συνέλαβε ως ιδέα, το υλοποίησε και το επέκτεινε σε όλη την Ελλάδα, τόσο θεματικά όσο και σε επίπεδο τηλεοπτικής προβολής. Η εκπομπή φιλοξενείται σε 12 Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς, με πρώτη τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Μ. Βρεττανία στο Hellenic TV. Η Σουζάνα Καζάκα μας λέει περισσότερα για την ίδια και την εκπομπή.
Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη δημοσιογραφία και συγκεκριμένα με τα πολιτιστικά δρώμενα;
Ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία 20 χρόνια τώρα και τα τελευταία 12χρονια ασχολούμαι εντατικά με την καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος στη χώρα μας. Η ομορφιά και η πολυπλοκότητα του ανάγλυφου της Ελλάδας αποτυπώνεται και μέσα από την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής, που έχει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό στη μουσική, τον χορό, την ζωγραφική, την αρχιτεκτονική. Ανεξάντλητη είναι η δεξαμενή εθίμων και λαογραφίας της χώρας μας επίσης.
 

Πώς είναι η επαφή με τους ανθρώπους στον κάθε τόπο που γίνονται τα γυρίσματα της εκπομπής;
Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και δεκτικοί στο σύνολό τους. Γνωρίζουμε ότι όποια πόρτα κι αν χτυπήσουμε θα έχουμε βοήθεια, πρακτική και ηθική από συμπατριώτες μας που θέλουν να μοιραστούν την ομορφιά του τόπου που, θέλουν να πουν ιστορίες και να μας κατευθύνουν στην προσπάθεια διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς τους προς κάθε κατεύθυνση. Μαζί με τους θεατές μαθαίνουμε κι εμείς άγνωστες πτυχές της χώρας μας, μικρά μυστικά της παράδοσης που αν γίνεις κομμάτι τους δεν θα σου αποκαλυφθούν ποτέ.
Θυμάστε μια συγκινητική στιγμή στη διάρκεια γυρισμάτων ενός επεισοδίου από το «Πολιτιστικό Ημερολόγιο»;
Κάθε εκπομπή είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Ο τρόπος της δουλειάς μας από μόνος του έχει την ιδιότητα να προκαλεί έντονα συναισθήματα σε κάθε βήμα που κάνουμε. Οι εκπομπές που γυρίστηκαν στις Αλησμόνητες Πατρίδες ήταν άκρως συγκινητικές λόγω του περιεχομένου τους, αλλά εξίσου συγκινητικό είναι να βλέπεις τη χαρά στα μάτια των «συνεργατών» σου, – έτσι λέω εγώ τους αφανείς συντελεστές της εκπομπής, κατοίκους και περίοικους του τόπου που επισκέπτομαι – όταν ολοκληρώνεται το γύρισμα σε μια ορεινή, ακριτική περιοχή, και από τη μια χαίρονται που θα προβληθεί σύντομα, από την άλλη λυπούνται που φεύγεις από την καθημερινότητά τους.

Τελευταία ασχολείστε και με άλλα είδη δημοσιογραφίας μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα http://xalkidikipolitiki.gr. Σας αλλάζει τις προτεραιότητες αυτό;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως μπορούμε να μεταφέρουμε στο κοινό της Χαλκιδικής τις εμπειρίες με αμεσότητα και πληρότητα. Μοιραζόμαστε τα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκιδικής, ενώ παράλληλα καλύπτουμε ειδησεογραφικά την Περιφερειακή Ενότητα με αναλυτικά ρεπορτάζ και βίντεο. Είναι κι αυτό «παιδί» μου, που φροντίζω να υπηρετώ με επαγγελματισμό και συνέπεια.
Τα σχέδια για το μέλλον ποια είναι; Υπάρχει κάτι διαφορετικό στον ορίζοντα;
Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω κάτι πριν το ολοκληρώσω. Πάντως το Πολιτιστικό Ημερολόγιο που αγαπήσατε εσείς και οι τηλεθεατές και αγαπώ τόσο πολύ κι εγώ, θα είναι τηλεοπτικά «παρών» και στο άμεσο μέλλον.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Polismagazino