Αναλυτικά:
Με το παρόν δελτίο τύπου εκφράζουμε τη διαφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη, όπως και μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους και το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αριστοτέλη, που εξαγγέλθηκε σε συνεργασία με τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Τα προηγούμενα χρόνια είχε οικοδομηθεί ένας συλλογικός και πλουραλιστικός τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη, με ανοικτές συνεδριάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, διάλογο και συνδιαμόρφωση προτάσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων τουρισμού και ανάπτυξης.
Αυτό είχε ως συνέπεια μια σειρά από επιτυχημένες δράσεις να λάβουν χώρα στο Δήμο Αριστοτέλη (παγκόσμιο έτος Αριστοτέλη, αδελφοποίηση με το Δήμο Σέστρορετσκ της Αγ. Πετρούπολης, συμμετοχές στις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κ.λπ.).
Με έκπληξη και απογοήτευση είδαμε τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη να δίνει το στίγμα της για το πώς οραματίζεται το τουριστικό προϊόν της περιοχής, σε μια συνεδρίαση fast track της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης, όπου παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του δήμου από στέλεχος του Προαθωνικού Οργανισμού!
Κανένας διάλογος, καμία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων του τουρισμού, κανένας συλλογικός σχεδιασμός, στη μία και μοναδική συνεδρίαση λίγες μέρες πριν έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ουσιαστικά, η τουριστική προβολή του Δήμου Αριστοτέλη, εκχωρήθηκε στον Προαθωνικό Οργανισμό και στην «εκπρόσωπό» του!
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος αποτελούν την επιτομή μιας προσπάθειας εντυπωσιασμού άνευ ουσίας και αποτελέσματος. Πρόκειται για ένα άστοχο, ουτοπικό και ιδιαίτερα δαπανηρό (για να μη πούμε υπερτιμολογημένο) πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα:
– Παρουσίαση του δήμου σε εκθέσεις ως Trade visitors (εμπορικοί επισκέπτες)!
– Προβολή του δήμου στην Αυστρία με τον όρο “bike friendly”, για έναν δήμο που εκ των πραγμάτων δεν είναι ακόμα φιλικός σε ποδηλάτες και ποδηλατικές διαδρομές.
– Παρουσίαση στην Ιταλία των τριών κόλπων του δήμου για “Yachting”, δίχως δυστυχώς, να υπάρχουν σε κανένα λιμάνι οι κατάλληλες υποδομές για τέτοιου είδους τουρισμό.
– Προβολή του δήμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν ακόμα και σε επίπεδο νομού δεν είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε πελάτες από αυτή την αγορά και ως εκ τούτου δεν προκύπτει κανένα όφελος από κάτι τέτοιο.
– Προβολή στον Λίβανο, τι στιγμή που δεν υπάρχει και ούτε έχει εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει ως το καλοκαίρι απευθείας πτήση από τη συγκεκριμένη χώρα.
– Προβολή στη Σουηδία ως μεταλλευτικός προορισμός!
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλλοίωση του χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς επίσης και από την προβολή σε τομείς που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Με τα 100.000 ευρώ που ισχυρίζεται ότι θα δαπανήσει ο Δήμος Αριστοτέλη για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Προαθωνικού Οργανισμού, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν πραγματικά ουσιαστικές δράσεις για τον τουρισμό όλης της περιοχής, που θα είχαν αντίκρισμα και πραγματικό αποτέλεσμα.
Ο Ισχυρός Αριστοτέλης αντέδρασε και καταψήφισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου και δεν ανέχεται την εκχώρησή του σε ένα νομικό πρόσωπο που έχει ως βασικό πυλώνα χρηματοδότης την μεταλλευτική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».