Ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου προκειμένου τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιμερίζονται δίκαια τα βάρη και τις πιέσεις αναμένεται να προτείνει στο προσεχές διάστημα η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Europe της ΕΡΤ.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι στόχος είναι η αναμόρφωση του συμφώνου του Δουβλίνου, το οποίο όπως είπε, «δεν παρέχει καμιά λύση αλληλεγγύης, αλλά ουσιαστικά μετακυλύει στις χώρες πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα, δυσανάλογα βάρη διαχείρισης του μεταναστευτικού».
Αναλυτικά ο κ. Σχοινάς τόνισε: «Αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη οι σχετικές συνεννοήσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί την Άνοιξη του 2020 κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας.
Το νέο Σύμφωνο θα προβλέπει επιστροφές για όσους δεν δικαιούνται προστασία ασύλου, θα έχει συμφωνίες με τρίτες χώρες έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργούν ευκαιρίες στους πολίτες τους για να παραμείνουν στην πατρίδα τους, ενώ θα υπάρχει μέριμνα και για τη νόμιμη μετανάστευση».