Η τελευταία εκπομπή για το 2019 του πολιτιστικού ημερολογίου μας ταξιδεύει στην Καστοριά και πιο συγκεκριμένα στο Λαογραφικό μουσείο της.

Σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της παλιάς Καστοριάς στην περιοχή που βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο μέρος της, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη το οποίο στεγάζει από το 1975 το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς. Εκεί βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές. Στη συνοικία Ντουλτσό, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο “Νεράντζη Αϊβάζη” που ανήκει στο Δήμο Καστοριάς και την επίβλεψή του έχει ο μουσικο – φιλολογικός Σύλλογος “Αρμονία”.

Το αρχοντικό όπου στεγάζεται χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ανήκε στην οικογένεια Νερ. Αϊβάζη. Στο εσωτερικό, έφερε τοιχογραφίες που καλύφθηκαν με ασβέστη για την πρόληψη της φυματίωσης με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου τμήματος της διακόσμησης. Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται παλιές φωτογραφίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα. που συνθέτουν την εικόνα της καθημερινής ζωής των Καστοριανών.
Επίσης αναπαρίστανται οι εσωτερικοί οικιακοί χώροι, το υπνοδωμάτιο, ο οντάς, το σαλόνι καθώς και οι χώροι εργασίας όπως το εργαστήριο γούνας και οι αποθήκες. Στο υπόστεγο του κτιρίου διατηρούνται το κελάρι των κρασιών, η αποθήκη τροφίμων και το ζυμωτήριο.

Έρευνα-παρουσίαση:Σουζάνα Καζάκα
Σκηνοθεσία:Ζωή Γανίτη