Η “Β’ φάση ανάδειξης Σπηλαίου Πετραλώνων” και η “Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής”, είναι δύο έργα που αφορούν τη Χαλκιδική, στο σύνολο των 17 νέων έργων που αποφασίστηκε να υλοποιηθούν  με τους επιπλέον πόρους που διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από τη σύσκεψη στα μέσα Δεκεμβρίου του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Διδασκάλου, κ.α.
Θυμίζουμε ότι εξετάστηκε η πορεία των έργων πολιτισμού, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η ιεράρχηση των νέων έργων που θα γίνουν από το έξτρα κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ που διασφαλίστηκε γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης, αναμένεται να γίνει ένας πρώτος προγραμματισμός των πολιτιστικών έργων (να μπουν δηλαδή οι άξονες προτεραιότητας) για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, «απαιτείται να κινηθούμε ταχύτερα. Η απορρόφηση των κονδυλίων που διαθέτει το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα σήμερα και οι υπηρεσίες μας θα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα. Μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και θα το πετύχουμε, ώστε να αυξήσουμε το επόμενο διάστημα θεαματικά την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων. Ο πολιτισμός είναι οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο και συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση της ανεργίας. Πρέπει να δούμε κι αυτή τη διάστασή του. Ο πρωθυπουργός έδωσε ως βασική γραμμή, ως βασική προτεραιότητα για τη Μακεδονία τη δημιουργία θεματικών και χρονολογικών πολιτιστικών διαδρομών και με την αξιοποίηση και του ιδιωτικού παράγοντα θα τις υλοποιήσουμε. Τα μνημεία είναι οι κρίκοι που συνδέουν αυτές τις διαδρομές και είναι εντυπωσιακά στην Κεντρική Μακεδονία».