Δήμος Νέας ΠροποντίδαςΧαλκιδική

Τα Νέα Μουδανιά αγκάλιασαν τα Μωμοέρια

Επισκέπτες και επιχειρηματίες καλοδέχτηκαν τους Μωμόγερους με τον πιο ζεστό τρόπο λίγες ώρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2019. Κέρασαν κρασί και διάφορα εδέσματα στους μωμόγερους και αυτοι απλόχερα χάρισαν στιγμές γεματες μουσική και χρώματα με ρυθμούς από νταούλι και λύρα, χαρίζοντας ευχές σε όλους.

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Προποντίδας “ΑΨΙΜΟΝ” σε συνεργασία με το Πολιτιστικό σωματείο διάσωσης και διάδοσης πολιτιστικής κληρονομιάς “Οι Μωμόγεροι” αναβίωσαν το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο στην πλατεία των Νέων Μουδανιών.

Τι είναι τελικά οι Mωμόγεροι;

Απλά λέμε ότι πρόκειται για ένα δρώμενο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στο χρόνο, στην Αρχαιότητα.

Μωμόγερος»: Από το αρχαίο Μώμος και το ουσιαστικό γέρος. Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Παραλλαγή μπορεί να θεωρηθεί το έθιμο Ραγκουτσάρια που συναντάται στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριάς,Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.

Tags

Μιχάλης Σουνάς

Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία στο Super TV&Radio το 2013. Στη συνέχεια, παράλληλα με τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη εργάστηκε στις εφημερίδες «Αθλητικά Νέα των Συντακτών» και την «Arena Press» αλλά και τις διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης www.allaboutaris.com, www.acadimies.gr και το pamebala.gr. Επίσης, είχε ενεργό ρόλο στο YellowRadio 92,8 και το www.yellownews.gr. Από πέρσι τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή «Στα δίχτυα της Χαλκιδικής» στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8 για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του νομού και από τον Οκτώβριο του 2017 συμμετέχει στην ομάδα του Χαλκιδική Πολιτική.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close