ΕλλάδαΚοινωνίαΧαλκιδική

Στον Υπουργό Εξωτερικών οι ναυτικοί στο Τζιμπουτί μέσω επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες για το θέμα των Ελλήνων ναυτικών που μένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 3 μήνες στο λιμάνι του Τζιμπουτί,  ώστε η κυβέρνηση να προσέλθει στην Ολομέλεια και να δώσει απάντηση. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει έπειτα από την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΧΑ Κ. Μάλαμα, αφού ένας εκ των ναυτικών κατάγεται από τη Συκιά. Συμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Μάλαμα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παραδέχτηκε στην γραπτή απάντηση του ότι τέσσερις Έλληνες ναυτικοί που βρίσκονταν στα ανοικτά του Τζιμπουτί “έχουν εγκαταληφθεί από τον πλοιοκτήτη”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύο πλοία συμφερόντων του εφοπλιστή Αλέξανδρου Τσάκου, με σημαία Λιβερίας, τα οποία ανήκαν σε εξωχώρια εταιρία του εφοπλιστή, η οποία και χρεοκόπησε. Την ίδια στιγμή, το Κράτος του Τζιμπουτί απαιτεί από τον πλοιοκτήτη να διασφαλίσει τα έξοδα ελλιμενισμού του πλοίου και δεν επιτρέπει την παλιννόστηση των ναυτικών.

Όπως επισημαίνει στην σχετική απάντηση του το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας “ναυτικός θεωρείται ότι έχει εγκαταλειφθεί όταν, κατά παράβαση των απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 ή των όρων της σύμβασης εργασίας των ναυτικών, ο πλοιοκτήτης: (α) αποτυγχάνει να καλύψει το κόστος της παλιννόστησης του ναυτικού, ή (β) έχει αφήσει τον ναυτικό χωρίς τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και υποστήριξης, ή (γ) άλλως έχει μονομερώς διακόψει τους δεσμούς του με τον ναυτικό, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του να πληρώσει τους συμβατικούς μισθούς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (02) μηνών.

Η κ. Μάλαμα επισημαίνει ότι παρά τις ανωτέρω παραδοχές, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δρα ουσιαστικά στην κατεύθυνση της ανάληψης ευθυνών από τον συγκεκριμένο εφοπλιστή, ο οποίος διατηρεί ενεργές επικερδείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ούτε και πιέζει διπλωματικά το κράτος του Τζιμπουτί να διευκολύνει την επιστροφή των ανθρώπων.

Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close